A curry-n innen és túl: indiai ételek

2019. 06. 28.
comment 0 komment
Az indiai konyhát mi magyarok is nagyon kedveljük, hiszen hozzánk hasonlóan csípős és erős ételeket készítenek és fogyasztanak. Különleges fűszerek, valamint a különböző hőmérsékletekkel és állagokkal való játéka adja az indiai ételek valódi és utánozhatatlan esszenciáját.

Indiában sokféle fűszert használnak. Mindegyiknek megvan a maga szerepe, és hogy melyik ételbe illik. Borssal és sóval pácolják, valamint tartósítják a húsokat. Egyik jellegzetes fűszerüket, a kurkumát leginkább csak az ételek színezésére használják. Kardamommal szoktál fűszerezni az édességeket – viszont ezt gyógyírként is ajánlják különböző betegségekre. A zöldséges vagy húsos curry-ket sokszor szegfűszeggel, fahéjjal, mustármaggal és babérlevéllel bolondítják meg. Sőt, hisznek abban is, hogy a páratlan ízvilágú ánizs segíti az emésztést, ezért ezt is gyakran belecsempészik az indiai ételekbe.

Az indiaiak számára szent állat a marha, ezért a húsok közül csirkét, bárányt és halakat esznek csak. Sertéshúst is csak néhány népcsoport hajlandó fogyasztani. Emellett elég elterjedt náluk a vegetáriánus étkezés is. Az, hogy milyen zöldségekkel készítik a különböző ételeket, azt teljesen a szezonalitás határozza meg. A tejtermékek nagy kedvelői ők, sokfélét használnak is a főzés során – a joghurttól kedve az aludttejen át egészen a tisztított vajig. Az étkezések többségéből elmaradhatatlan a rizs és valamilyen kenyérféle. Utóbbit természetesen mindig frissen készítik, és általában kerekded, aprócska formában.

Itt még nincs vége, annyi különleges étkezési szokásuk van még! Tudtad, hogy:

  • állott, nem friss ételt nem tálalnak újra? Ezért naponta több alkalommal főznek.
  • a kínált menük 34 fogásból állnak legalább?
  • gondosan figyelnek az étrendjükre? Egyaránt kell lennie benne csípősnek, savanyúnak, édesnek, keserűnek, lédúsnak és száraz ételnek is.
  • főzés során nem kóstolják meg az ételeket? Ez a higiénia miatt fontos számukra.
  • sok régióban csak kézzel esznek? Nem szeretik az evőeszközöket.

Az indiai ételek és étkezési szokások bevezetése után, nézzük, milyen szuper recepteket érdemes mindenképp kipróbálnod, ha indiai ételt késztenél!

Indiában sokféle fűszert használnak. Mindegyiknek megvan a maga szerepe, és hogy melyik ételbe illik. Borssal és sóval pácolják, valamint tartósítják a húsokat. Egyik jellegzetes fűszerüket, a kurkumát leginkább csak az ételek színezésére használják. Kardamommal szoktál fűszerezni az édességeket – viszont ezt gyógyírként is ajánlják különböző betegségekre. A zöldséges vagy húsos curry-ket sokszor szegfűszeggel, fahéjjal, mustármaggal és babérlevéllel bolondítják meg. Sőt, hisznek abban is, hogy a páratlan ízvilágú ánizs segíti az emésztést, ezért ezt is gyakran belecsempészik az indiai ételekbe.

Az indiaiak számára szent állat a marha, ezért a húsok közül csirkét, bárányt és halakat esznek csak. Sertéshúst is csak néhány népcsoport hajlandó fogyasztani. Emellett elég elterjedt náluk a vegetáriánus étkezés is. Az, hogy milyen zöldségekkel készítik a különböző ételeket, azt teljesen a szezonalitás határozza meg. A tejtermékek nagy kedvelői ők, sokfélét használnak is a főzés során – a joghurttól kedve az aludttejen át egészen a tisztított vajig. Az étkezések többségéből elmaradhatatlan a rizs és valamilyen kenyérféle. Utóbbit természetesen mindig frissen készítik, és általában kerekded, aprócska formában.

Itt még nincs vége, annyi különleges étkezési szokásuk van még! Tudtad, hogy:

  • állott, nem friss ételt nem tálalnak újra? Ezért naponta több alkalommal főznek.
  • a kínált menük 34 fogásból állnak legalább?
  • gondosan figyelnek az étrendjükre? Egyaránt kell lennie benne csípősnek, savanyúnak, édesnek, keserűnek, lédúsnak és száraz ételnek is.
  • főzés során nem kóstolják meg az ételeket? Ez a higiénia miatt fontos számukra.
  • sok régióban csak kézzel esznek? Nem szeretik az evőeszközöket.

Az indiai ételek és étkezési szokások bevezetése után, nézzük, milyen szuper recepteket érdemes mindenképp kipróbálnod, ha indiai ételt késztenél!

1. Indiai tojáslepény

Az indiai ételekre jellemző, hogy laktatósak és nehezek – ebben is hasonlítanak a magyar konyhaművészetre. Mondanunk sem, hogy ez a tojáslepény egy igazán kiadós reggelit fog neked adni. Délutánig fog tartani a lendületed és energiád, az biztos!

Ez a reggelire való, tojásos lepény nem igényel sok összetevőt: egy kis tojás, sajt, némi zöldség, és kész is a mennyei finom, fűszeres és laktató étel. A recept 4 főre szól, így ezzel érdemes számolnod az adag kiszámítása előtt. Ha pedig tovább bolondítanád az ízvilágot, dobd fel egy kis Knorr Ázsiai joghurtos csirke alappal.

2. Indiai Dahl leves

Ez az igazi, indiai vöröslencse leves. Olyan, mint nekünk a húsleves: már illatát érezve is otthon érezzük magunkat tőle, és felsejlenek bennünk az otthon édes emlékei. A Dahl levest kedvedre variálhatod. Folyósan levesként, de tömörebben főzelékként is az asztalra kerülhet. Érdemes kipróbálni mindkét verziót, hogy megtaláld, melyik számodra a tökéletes. Egyet biztosa mondhatunk: így is, úgy is Indiába fog repíteni ezt a gasztronómiai csoda. 

A leves csak vöröslencséből és némi fűszerből áll, így nem kell hozzá nagy bevásárlást tartanod. Az indiai ételekben egyébként ez a nagyszerű: ha beszerzünk néhány alap fűszert vagy fűszerkeveréket, egy kis zöldséggel, rizzsel és hússal bármikor rittyenthetünk indiai ételt otthonra.  

3. Indiai paradicsomleves

Ez az igazi, indiai vöröslencse leves. Olyan, mint nekünk a húsleves: már illatát érezve is otthon érezzük magunkat tőle, és felsejlenek bennünk az otthon édes emlékei. A Dahl levest kedvedre variálhatod. Folyósan levesként, de tömörebben főzelékként is az asztalra kerülhet. Érdemes kipróbálni mindkét verziót, hogy megtaláld, melyik számodra a tökéletes. Egyet biztosa mondhatunk: így is, úgy is Indiába fog repíteni ezt a gasztronómiai csoda. 

A leves csak vöröslencséből és némi fűszerből áll, így nem kell hozzá nagy bevásárlást tartanod. Az indiai ételekben egyébként ez a nagyszerű: ha beszerzünk néhány alap fűszert vagy fűszerkeveréket, egy kis zöldséggel, rizzsel és hússal bármikor rittyenthetünk indiai ételt otthonra.

4. Indai csirkés curry

Az indiai curry-k a végtelenségig varálhatók, a fűszerektől kezdve a bele kerülő zöldségeken és húsokon át. Érdemes a fűszerek közül megtalálni azt és abban a mixben, ami neked leginkább ízlik. A fűszerkeveréket az indiaiak egyébként masalának hívják, jellemzően 8-10 fűszert tartalmaz egy ilyen csomag. Természetesen, otthon is elkészítheted a sajátodat – mi csak bátorítani tudunk ebben.

 Az indiai csirkés curry elkészítése végtelenül egyszerű, kvázi ragut kell csak készítene a megfelelő összetevőkkel, majd rizzsel tálalni. A főzés során érdemes arra figyelned, hogy csontos húsból csináld a curry-t, akkor sokkal ízletesebb lesz az étel.   

5. Joghurtos indiai csirke

Az indiaiak odáig vannak a tejtermékekért, ezért egy olyan curry receptet is hoztunk neked, amelyet joghurttal készítenek. Az ételhez csak csirkére, joghurtra, spenótra és csicseriborsóra lesz szükséged. Ahogy az előző receptben is írtuk, mondhatni egy ragut kell készítened belőlük, és aztán rizset tenni a tányérra mellé, vagy a ragu alá. Ugye, milyen egyszerűen hangzik? Az is, és fennségesen ínyenc!

Egy tipp a csicseriborsóhoz: ha nem konzervet használsz a recepthez, érdemes a főzés előtti éjszakára hideg vízbe áztatni. Ha pedig nem vagy a spenót nagy kedvelője – igen megosztó tud lenni ez a zöldség – helyettesítsd brokkolival vagy zöldbabbal.

6. Indiai húsgombóc curry

Egy harmadik zseniális indiai curry ez a húsgombócos változat. Az előző curry-ktől eltérően ez azonban marhából készül. Az indiaiak tejtermék imádata ebben a receptben is megjelenik a joghurt formájában.

Érdemes a húsgombócot hamarabb elkészíteni, mint ahogy megfőznénk az ételt: hadd szívja magába az isteni indiai fűszereket a hús. Ha diétásabb verziót szeretnél, ne olajban süsd a húsgombócokat, hanem zsírpapíron sütőben. Így sok kalóriát megspórolhatsz. Ha pedig valamilyen okból nem fogyasztasz húst, készíthetsz akár zöldségekből – például brokkoliból vagy spenótból is gombócokat. Bármelyik változatot is csinálod, mindenképp dobd fel egy kis Knorr Ázsiai joghurtos csirke alappal.

7. Indiai joghurtos brokkoli

Ez a recept tökéletes választás egy meleg nyári napra, mikor nem kívánja a szervezeted a legtöbb ételt. Ez nem is egy tipikus indiai étel abból a szempontból, hogy kevésbé nehéz, mint a legtöbb fogásuk. Kiváló lehet vegetáriánusok számára, de vegán változatot is készíthetsz belőle, ha a joghurtot szója joghurtra cseréled.

Rettentő könnyű elkészíteni is. Miután a brokkolit roppanósra pároltad, a joghurtot elkevered némi Knorr Ázsiai joghurtos alappal, és felforralod. Fűszerezés után ebbe forgatod bele a kész brokkolit, és a végén egy kis reszelt citromhéjjal adsz neki extra pikantériát.  

8. Indiai tejkaramella

A főételek után ideje áteveznünk a desszertek vizére. Egy különleges receptet mutatunk neked, a burfi személyében, ami nem más, mint az indiai tejkaramella. A 8. recept végére már meg sem lepődsz azon, hogy ebben a receptben is szerepel tejtermék, még hozzá cukrozatlan, sűrített tej és sima tej.

Ez az egyik legegyszerűbben elkészíthető indiai desszert, csak össze kell főzni a hozzávalókat. A tetejére pedig dobhatsz esetleg magvakat is, hogy meglegyen benne a roppanós textúra. Mindenképp hűtsd le fogyasztás előtt, és ott is tárold, ameddig nem eszitek meg. Ám az is elképzelhető, hogy erre nem lesz szükség, mert egyből tálalás után elfogy!

9. Indiai puffasztott kenyér

Az indiaiak előszeretettel kínálnak kenyeret az étkezésekhez – legyen szó reggeliről vagy főételről. Ezzel a puffasztott, lepényszerű kenyérrel bármelyik fenti, indiai receptet kiegészítheted. Ha autentikus Indiát varázsolnál otthonodba, akkor pedig kötelező elem a különböző fogásokhoz.

Ez a kis finomság – indiai nevén a puri – egy zsiradékban készült, az egyik legegyszerűbben elkészíthető lepény fajta. Sokszínűségéről árulkodik, hogy nem csak fogások mellé teheted. Kínálhatod indiai szószokkal, mártásokkal vagy roppanósra párolt zöldségekkel is. Sőt, akár desszertként is megállja a helyét, ha megcukrozod a tetejét, és teszel rá egy kis lekvárt. Jól hangzik, ugye?

10. Indiai mangó lassi

Az indiaiak imádják a fehérjében gazdag és gyümölcsös italokat. Egyik legismertebb a mangó lassi, amely leginkább egy joghurtos gyümölcslére hasonlít állagában és ízvilágában is. Nyáron kiváló, ha picit hűsölni szeretnél, de emellett a csípős ételek élét is könnyen elveszi.

A hozzávalók listája rövid: 7 dl mangópüré (vagy konzerv), 7 dl natúr joghurt, 3,5 dl tej, illetve ½ - 1 teáskanál só. Összeöntöd, és kész is! Mindenképp hűtsd le fogyasztás előtt, és a kancsóból jeges pohárba töltsd.

 

Végezetül

 

Az indiai ételek mellé mindenképp kínálj tradicionális italokat is, hogy tökéletesen autentikus legyen az ízélmény. De milyen italok közül érdemes választanod? Bár az indiaiak többségében vízzel szokták kísérni az étkezéseket, más opciód is van:

 

Ivó joghurt

Ebben az indiai italban az a legjobb, hogy édes és sós változatban is készítheted – így variálhatod aszerint, hogy milyen típusú étel mellé kínálnád, vagy éppen milyen hangulatban vagy. Mindkettőnek joghurt alapja. Az édes citromlével és cukorral készül, míg a sóst sóval és borssal fűszerezik.

 

Tejsavó

Ez az ital kifejezetten sós, és jéghidegen a legfinomabb. Az indiaiak a túró vagy sajt készültekor visszamaradt savót borssal és sóval ízesítik, mielőtt az ételek mellé szolgálnák.

 

Ananász puncs

Az indiaiak a fehérjében gazdag italok mellett nagyon kedvelik a gyümölcsleveket is. Egyik kedvencük az ananász felhasználásával készül. Ez a puncs némi cukorból, ananász darabból, narancsléből, citromléből, szénsavas ásványvízből és limonádéból készül.

 

Megjelenítette: Receptműhely