Húsz hasznos sütési tipp

2015. 12. 15.
comment 0 komment

Micsoda öröm, amikor az illatos, jól sikerült saját házi süteményeinket emelhetjük ki a sütőből! Minden egyes jól sikerült süti örömet jelent nem csak a készítőjének, de azoknak is, akiket megkínálunk belőle. Hogyan is lehetünk akkor a sütés mesterei? Először is kezdjük azzal, hogyan tudjuk elkerülni a tipikus hibákat.

 

1. Olvassuk el alaposan a receptet…...

És kövessük azt lépésről lépésre, míg nem alakul ki egy olyan gyakorlatunk, hogy saját technikáinkat alkalmazhassuk. Minden egyes lépés fontos. A megfelelő hőmérséklet pedig kritikus pont, így ügyeljünk, hogy 10 perccel a sütés előtt már a leírtaknak megfelelő hőmérsékletű legyen a sütőnk.

2. Az összetevők hőmérséklete

Minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, kivéve, ha a recept mást ír.

3. Pontosan mérjünk ki mindent

4. A cukor mennyisége

Bár szeretjük, ha egy sütemény édes, mégse adagoljuk túl a cukrot, mert a sütink megéghet. Ha túl keveset teszünk bele, akkor a tészta kemény és sápadt lehet. 5. A liszt mennyisége bögrés recept eseténHa bögrés receptünk van, akkor a lisztet keverjük meg mielőtt kimérjük. Ha túl sok kerül a bögrébe, söpörjük le a felesleges mennyiséget, ne tömörítsük a pohárban. A legjobb, ha átszitáljuk a lisztet felhasználás előtt.

6. Jól keverjünk el minden hozzávalót

A száraz összetevőket alaposan keverjük össze, a kakaót és lisztet mindig szitáljuk át.

7. Egyforma és friss tojások

A friss tojás szép lassan lemegy a víz aljára, amelyik nem friss, az a felszínen marad. Ha nem ír a recept konkrétan méretet, akkor L-es méretet használjunk, és ha lehetőségünk van rá, akkor szabad tartású tyúkok tojásait használjuk. Ha ilyen nincs, akkor használjunk a ma már mindenhol kapható és nem is drága mélyalmos tojást ketreces helyett.

8. Válasszuk szét a tojásokat még hidegen, így könnyebb lesz és biztosan nem keveredik a sárgája és a fehérje rész.

9. Szép, magas tojáshabot verjünk

A tojásfehérje legyen szobahőmérsékletű, mielőtt fölverjük. Néhány csepp citromlé, vagy ecet, esetleg egy pici só vagy cukor is segíthet abban, hogy szép magas és stabil habunk legyen. A cukrot akkor adjuk a habhoz, ha már picit felverődött. Ugyanakkor ne verjük túl a habot, maradjon krémes. Ha túlverjük nehéz lesz belekeverni a tésztába/krémbe.

10. Joghurt és tejföl

Sok süteményben kell használni ezeket, nyugodtan helyettesítsük egymással őket, amelyik szimpatikusabb.

11. Vanília használat

Használjunk otthon vaníliarúddal készült vaníliás cukrot aromák helyett. A vanillin és a vaníliás cukor nem ugyanaz.

12. Puha margarin néhány perc alatt

Gyors módszer erre, ha a margarint kis kockákra vágjuk és egy tányérra tesszük 15 percre. A legjobb, ha pár órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből, amennyiben puha margarinra van szükségünk.

13. A sorrend fontos

Előbb keverjük össze a száraz összetevők egy részét a nedvesekkel, majd ehhez keverjünk újra szárazat, így biztosan nem kapunk csomós tésztát.

14. Kevés ideig, finoman

Így keverjük össze a tészta alapanyagait. Ne túl sokáig és a gépet alacsony fokozaton működtessük. Piskóta esetén a habot és a száraz anyagot még óvatosabban kell összeforgatni, ezt habkártyával vagy fakanállal érdemes megtenni.15. Egy csipetnyi sóNagyon sokat dob a sütemények ízén, ha egy csipetnyi sót adunk hozzá, kihozza az ízeket.

16. Sütés közben növekszik a tésztánk

Csak 2/3-ig töltsük a nyers tésztát a tepsibe, vagy edénybe, mert ha megfelelően készítettük el, sütés közben növekedni fog.

17. A formát kenjük ki

A sütőformát kenjük ki egy kis olvadt margarinnal. Szórjuk meg liszttel és tegyük a formába a tésztát. Ha sütőpapírt használunk, azt is jobb egy kicsit megkenni margarinnal.

18. Egyenletes sülés

Mindig a középső szintre tegyük a süteményt a sütőben, hacsak a recept nem mond mást.

19. Tűpróba

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy megsült-e a tésztánk, a legjobb módszer a tűpróba. A tészta közepébe szúrjunk egy hosszabb hústűt. Miután kivettük és nem ragadt rá semmi, készen van a tésztánk. Ha túl sokáig sütjük, nagyon kiszárad a sütőben.

20. Pihentetés

Hagyjuk legalább tíz percig állni a tésztát, miután kivettük a sütőből. Ezután vegyük ki a formából, vagy kezdjük el szeletelni.

 

A lényeg pedig, hogy jókedvvel, pihenésképpen süssünk, akkor nem lehet rossz a végeredmény! J

Most nézzünk meg egy gyors almatorta receptet!

Gyors almatorta

Elkészítési idő: 60 perc

 

Hozzávalók:

  • 25 g kockákra vágott Rama Vajas Íz
  • 10 evőkanál cukor
  • 200 g liszt
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
  • 1 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás Cukor
  • 400 g alma

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 ° C- ra.

1. Keverjük simára a puha Rama Vajas Ízt a cukorral és a vaníliás cukorral.

2. A tojásokat egyenként üssük bele keverés közben, majd adjuk hozzá a lisztet és a sütőport a csipet sóval.

3. Ha szép sima lett a tészta, akkor öntsük egy Rama Vajas Ízzel kikent és zsemlemorzsával megszórt kb. 24 cm-es tortaformába. Majd helyezzük a tetejére a szeletekre vágott almát. Süssük kb. 50 percen keresztül.


Tipp: Évszaktól függően változtathatjuk a gyümölcsöt, lehet ez áfonya, málna, vagy barack is. Télen használhatunk fagyasztott vagy konzerv gyümölcsöt is. Ha fagyasztottat használunk, azt előbb olvasszuk ki, majd csöpögtessük le a fölösleges levet.