Házi tészta? Ez könnyebb, mint gondolnád!

2015. 11. 05.
comment 0 komment
Nyaralás a napos Olaszországban? Pasta, pizza, parmezán, prosciutto, tiramisu...

Nyaralás a napos Olaszországban? Pasta, pizza, parmezán, prosciutto, tiramisu... Ezek az ízek kétségtelenül utánozhatatlanok, különösen, ha Olaszországban van lehetőségünk találkozni velük...

De aggodalomra semmi ok, otthon is megidézhetjük Szicília, Toszkána, Piedmont ízeit. És ez nem is olyan nehéz.

Nemrég azt olvastam egy szakácskönyvben, hogy a "tészta" szó valószínűleg a "macaroni" szóból ered, ami azt jelenti: "dagasztás nagy erőfeszítéssel." Azt gondolom, hogy ez az erőfeszítés sokat elárul nagyanyáinkról, akik a közelmúltig kézzel készítették a tésztát a húsleveshez, grízes tésztához, túrós csuszához. Javaslom, hogy legalább egyszer Te is próbálj meg tésztát készíteni otthon. Azt vallom - bár ez nem egy kifejezetten könnyed fizikai munka - segít levezetni a feszültséget, és minden tekintetben egyedi ételt készítünk.

A fő hozzávalók a liszt és tojás. Lássuk most ez én receptemet a friss házi tésztára.

Házi tészta (pasta fresca)

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 4 tojás sárgája
  • 1 kg búzaliszt (BL55)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy csipet só

A fenti hozzávalókat gondosan összegyúrjuk, sima, egyenletes állagú, csomómentes tésztát kell kapjunk. Ezt 6-8 kisebb darabra osztjuk, és egyenként fóliába csomagolva félretesszük. Hűvös helyen, körülbelül 6 órán keresztül pihenni hagyjuk.

Így a tészta puha és rugalmas lesz, amit könnyű lesz majd formázni.

Egyenként elővesszük a tészta adagokat, és egy enyhén lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, majd kívánt formára vágjuk. Készíthetünk széles lasagne lapokat, vagy tagliatellét a szószos ételekhez.

Én egyenletesen és vékonyan ki szoktam nyújtani a tésztát, megszórom liszttel, feltekerem egy tekerccsé, majd éles késsel, határozott mozdulatokkal azonos vastagságú csíkokat vágok belőle. Az így elkészült tésztát megszórom még kevés liszttel, hogy ne tapadjon össze.

Ne feledjük, hogy a friss tésztát azonnal fel kell használni, vagy főzés előtt legfeljebb 1 hónapig fagyasztható!

Ugyanúgy bő, forrásban lévő sós vízben kell főzni, de a főzési idő sokkal rövidebb; 2-3 perc alatt elkészül.

Ezek után már csak egy egyszerű tészta szósz receptet kell találnunk :)

Bolognai, bazsalikomos pesto, vagy a legegyszerűbb "aglio e olio" fokhagymával, olivaolajjal és csípős paprikával. Végtelen számú tészta szósz létezik, és biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvan a maga kedvence.

Válogass kedvedre tészta receptjeink között!