Grillezett zöldségek

2019. 05. 21.
comment 0 komment
A nyarat több okból is imádjuk, közülük egyik a grill szezon. A tökéletes ízélmény alapját a grillezett zöldségek adják. De mire érdemes figyelni? Mindenképp idényzöldségeket válasszunk. Azok tápanyagokban gazdagabbak, hiszen nem messziről kerülnek az asztalunka. A nyári grillezésre a legjobb választás a cukkini, kukorica, patisszon, fokhagyma, padlizsán, paprika és koktélparadicsom. A zöldségek különleges, roppanós ízvilágot kapnak a grillezés során. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a különböző zöldségeknek más a sütési idejük. Például a krumplit sokkal tovább kell készíteni, mint a paprikát. A pácolásnál pedig ne áztassuk be sok időre a zöldségeket: csak sütés előtt és közben kenegessük azzal őket.

Nézzük a legtutibb recepteket a grill szezonra!

1. Grillezett zöldségek mozzarellával
Ez a recept kiváló választás, ha valami könnyedre vágyunk. Ráadásul, csupán néhány összetevőt igényel, tipikus „egyszerű, de nagyszerű”. A paradicsom és a mozzarella együtt is tökéletes párost alkotnak, de a padlizsán igazán egyedi ízvariációba keveri őket. A zöldségeknek különösen jól áll a fokhagymás íz, így a Knorr fokhagymás páca a legideálisabb az ízesítéshez. Ha szeretnénk tovább bolondítani az ízélményt, a mozzarellát a Knorr grill páckeverékével kenjük be mielőtt a grillrácsra helyeznénk. A zöldségeket és a sajtszeleteket körülbelül ujjnyi vastagságúra szeleteljük, és felváltva halmozzuk egymás után – így a különböző ízek tökéletesen egybe fognak érni.

 

2. Grillezett, töltött gombák
Bár a grillezett gomba önmagában is mennyei finom, ha megkóstoljuk ezt a verzióját, többé mást nem is akarunk majd készíteni! A töltelék igazán fenséges és ízgazdag, mondhatni egymásnak teremtették a grillezett gombával. Szaftosságát a Knorr Carbonara alap adja, ami sonkával, hagymával és apróra vágott gombadarabokkal, valamint petrezselyemmel egészül ki. A vegetáriánusok tehetnek bele sonka helyett tofut vagy szejtánt is. A töltött grillezett gombákat tálalás előtt megkoronázhatjuk a Globus uborkás majonézével is.

 

3. Grillezett padlizsán
A grillezett padlizsánt nem lehet nem imádni. Tökéletes a húsok, grill sajtok mellé, de falatkaként is megállja a helyét a kerti partikon. A padlizsán készítésekor több dologra is érdemes figyelni. Ne karikázzuk nagyon vékony szeletekre, különben gyorsan le fog égni. A grillrácson való sütés helyett alumíniumtálcára vagy alufólia kosárkákba halmozzuk, ezzel is megelőzhetjük a leégését. Bár a padlizsánnak alapból különleges ízvilága van, főleg, ha füstös aromát kap a grillen, egy kis Knorr fokhagymás pác csak jót tehet vele.

 

4. Grillezett cukkini, tarjával
A grill szezon azért is tartozik a kedvenceink közé, mert gyorsan, könnyen készíthetünk isteni finomat, ami ráadásul még a diétába is belefér - hiszen húst és zöldséget bármikor lehet enni! A tarja fűszerezéséhez csak Globus mustárra, Knorr grillpácra és némi olajra van szükségünk. Fontos azonban, hogy ebben a pácban legalább egy éjszakát álljon a hús, hogy minden sejtjébe magába tudja szívni az ízeket! A gazdaságosság érdekében, a megmaradt páccal több mindent is kezdhetünk: kenhetjük vele a húsokat még grillezés közben is, vagy megmártogathatjuk benne a cukkini szeleteket mielőtt sütni kezdenénk. 

 

5. Grillezett spárga, sonkával és hollandi mártással bolondítva
A spárgának épp szezonja van, kár lenne nem a grillrácsra dobni! Ehhez a zöldséghez különösen jól illik a vajas ízvilág, a Knorr hollandi mártás alapja fogja megbolondítani az egyszerű grillezett zöldség receptet. A spárgánál fontos, hogy milyen vastagságú zöldséget és milyen színben sikerül szereznünk. A fehéret ugyanis minden esetben meg kell pucolni, míg a zöldet csak akkor, ha fásabbak és vastagok. E szerint változhat a spárgák sütési ideje is. Akkor készültek el tökéletesre, mikor a villát már könnyen át tudjuk szúrni rajta.     

Néhány extra tipp a mennyei grillezett zöldségek elkészítéséhez:

  1. Válasszunk jó minőségű faszént: az lassabban ég, ezért sokat spórolhatunk vele.
  2. A zöldségeket érdemes a grillrács helyett alumínium tálcán sütni. Ez a megoldás praktikusabb, és hamarabb is el fog általa készülni a zöldség.
  3. Az apró zöldségeket méretükből adódóan gyakrabban és többet kell forgatni, hogy ne égjenek meg.
  4. Ha használnánk a páchoz zöldfűszereket, mindenképp csak a sütés utolsó perceiben szórjuk rá a zöldségekre, különben kellemetlen, gyógynövény ízű hatásuk is lehet.
  5. A magas keményítőtartalmú zöldségeket – például a krumplit – aufóliában süssük. Az ilyen zöldségekből nagy fokú és hosszantartó hő esetén rákkeltő akrilamidok keletkeznek.
Megjelenítette: Receptműhely