Görög ételek – több mint egy gyros

2019. 09. 12.
comment 0 komment
A görög konyha jellemzően zöldségekkel teli, fűszeres és egészséges – egy igazán összetett gasztronómiai szelete a világnak, amelyet sok történelmi behatás alakított ilyen népszerűre és különlegesre. Már az ókori görög konyhaművészet során számos, szárazföldi összetevőt használtak, olyanokat, mint zöldségek, hüvelyesek vagy gabonafélék. A tengeri kereskedelmi útvonalak mentén fekvő szigetek adták a halak és különféle tengeri herkentyűk iránti imádatot és előszeretettel való felhasználását. Mindemellett a bevándorló örmények, törökök és perzsák extrán változatossá tették a görög gasztronómia ízletes fogásait. Így lettek hát a görög ételek az európai régió egyik legsokszínűbb falnivalói.

A görög társadalmi élet egyik legkultikusabb eseménye az étkezés, amelyet lakomaként élnek meg – mind a mai napig. Ezt jelzi, hogy különböző étteremfajtákat építettek ki:

  • Taverna: húsokra és halételekre specializálódott lokál.
  • Pszisztaria: sült húsokat és rostélyokat kínál.
  • Esztiatorio: egytálételek, különböző sültek és falatkák helye.
  • Uzeri: csak halakat és tengeri herkentyűket szolgálnak.

Mint már említettük, a görögök életében fontos szerepet játszik az étkezés.  Nagy jelentőséget tulajdonítanak neki, ez a társadalmi kapcsolataik erősítésének és fenntartásának nélkülözhetetlen eszköze.

 

Mivel sokat szeretnek beszélgetni evés közben, a görög menük szerves részét képezik a különböző falatkák, amelyeket csipegethetnek miközben átbeszélik a hét legfontosabb történéseit. Emiatt kevesebb főételt is fogyasztanak, desszertként pedig leginkább valamelyik szezonális gyümölcs kerül a kockás abroszos asztalra.

 

A görög sütemények egyébként jellemzően nagyon édesek, főként mézben dúslakodnak. Előfordul, hogy inkább sós desszertet kínálnak (persze azért nem olyan gyakran), ilyenkor rendszerint különféle zöldséges pitéket várhatunk.  

 

A legfontosabb görög alapanyagok közé tartozik két tejtermék: a görög joghurt és a feta sajt. Előbbi eredetileg juhtejből készül, de szokták már tehéntej felhasználásával is készíteni. Onnan tudjuk, hogy igazi görög joghurtot kóstolunk, hogy a szokásostól sűrűbb és krémesebb, zsírosabb az állaga. A görögök édes és sós fogások alkotásához is szívesen használják – többek között ez a hamisíthatatla tzatziki alapja is. A fetasajt – az éttermek menüsorairól lehagyhatatlan görög saláta elengedhetetlen összetevője – eredetileg kecskesajtból készült, de juh- és tehéntejes változatban is megtalálható. Savanykás, sós íze, valamint tömör, morzsolódó állaga rendkívül jellegzetes.

 

A tejtermékeken túl az olívabogyó és belőle sajtolt olaj is fontos alkotóelem a görög gasztronómiában. A fűszerek közül a bazsalikom, kakukkfű, oregánó, kapor, koriander, kömény, fokhagyma és ánizs azok, amelyeket gyakran használ ez a mediterrán nép.

 

Miután ilyen alaposan megismertük a görög konyhát és népcsoportra jellemző étkezési szokásokat, nézzük a legismertebb görög fogásokat!

 

1. Görög előételek
A leghíresebb előétel a görög saláta, amely régen a szegény emberek salátája volt Görögországban. Megtalálható minden autentikus görög összetevő: feta sajt, olívabogyó, olívaolaj, oregánó, paradicsom és hagyma. Ehetjük magában, de húsok mellé is tökéletes köretként. Ha halmoznánk az élvezeteket, kínáljunk mellé görög joghurtból készült tzatzikit is.

2. Görög levesek
A görögökre annyira nem jellemző a leves fogyasztása, mint más népekre, azért találunk ínycsiklandozó recepteket ebben a kategóriában is. Például a hagyományos sütőtök krémlevest felturbózhatjuk ouzoval (ánizs pálinka) és édesköménnyel (amely az egyik tipikus görög fűszerek egyike). Az elkészült levest mindenképp törjük át szűrőn, hogy előhozzuk a tökéletes krémességet.



 

3. Görög főételek
A kihagyhatatlan görög specialitások közé tartozik a moussakának nevezett rakott padlizsán. Bár picit időigényes az elkészítése, és sok összetevőt kell beszereznünk hozzá, ez ne gátoljon minket a kipróbálásában: garantált az ízorgia! Krémes, szaftos, omlós – tipikus repeta-alapanyag.  



 

4. Görög halak & tenger gyümölcsei
Ezzel a garnéla salátával igazi tengerparti tavernát varázsolhatunk az otthonunkba. Könnyű elkészíteni, mégis fergeteges ízélményt nyújt kóstolóinak. Mindössze salátára, garnélára és paradicsomra van szükségünk hozzá. Csak dobáljuk össze ezeket, a fűszerezéshez pedig használjuk a már jól ismert, autentikus görög ízesítési módokat: fokhagymát, olívabogyót és olívaolajat.



 

5. Görög desszertek
Azt már tudjuk, hogy a görögök desszertként többnyire gyümölcsöt fogyasztanak, de azért néha sütemény is kerül az asztalra. Bár a sütik legjava rendkívül édes, azért a savanykás ízért is odáig vanak, ezért egy görög citromos süti receptet mutatunk most be. A szokásos rétestészta helyett liszt és búzadara adja a desszert alapját, a savanykás ízt pedig a citrom biztosítja – mind a tésztában, mind a rá kerülő szirupban.  


 

Ne feledjük a görög italokat sem a menüsor mellé!

 

Ouzo

Talán ez a legkülönlegesebb és legismertebb, tipikus görög ital, amely egy ánizsból készült pálinka. Ezt gyakran vízzel hígítva is fogyasztják.

 

Metaxa

A népszerűségi lista második fokán ez a speciális konyak áll, amely borpárlatból, muskotályborból, és néhány változatánál extrán hozzáadott alkoholból készül.

 

Borok

A görögök borkészítés hagyománya egészen az ókorig nyúlik vissza, aromájuk pedig semmihez se volt hasonlítható. Ha ma ilyen bort szeretnénk kóstolni, érdemes a kis falvakba látogatni, és ott beszerezni a helyi gazdáktól.

Megjelenítette: Receptműhely