Forralt bor – kedvenc italunk télire

2019. 11. 14.
comment 0 komment
Van az úgy, hogy hűvös őszi és fogcsikorgató téli napokon semmi másra nem vágyunk, mint elszürcsölni egy testet-lelket felmelegítő ínycsiklandóan finom forralt bort. A tipikus forralt bor fűszerek, a fahéj, szegfűszeg és szerecsendió és a jóleső melegség mindenkiben kellemes emlékeket idéznek fel. Barátokkal otthon közösen elkészítve egy nagy beszélgetés mellé, vagy akár a karácsonyi vásárok forgatagában séta közben iszogatva, a forralt bor minden alkalomhoz illik. Felelősen, mértékkel fogyasztva még jótékony hatással is van a téli, hideg időben legyengült immunrendszerünkre és még a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja. Ha nem csak fogyasztani szereted, hanem szeretnél többet is megtudni róla, akkor olvass tovább!

A forralt bor eredete

 

Gondolkoztál már azon, hogy mindenki kedvenc melengető, téli itala kinek is pattant ki először a fejéből? Régebbi találmány, mint gondolnád, már a rómaiak is felfedezték a bor eme felhasználásának előnyeit. Azokban az időben ugyanis gyakran előfordult, hogy a bor nem úgy sikerült, ahogy azt szerették volna, viszont a fűszerek segítségével még a rosszabb minőségű bort is szívesen elfogyasztották vagy értékesíteni tudták. Furfangos trükk, de a hozzáadott cukor és az illatos fűszerek segítségével már egy kevésbé nívós bort is kellemes itallá varázsolhatunk. Melegebb hónapokban hidegen is fogyasztották, de a hűvösebb idő beálltával már ők is melegen kedvelték.  

 

Meddig tartható el a forralt bor?

 

Megbontott üveg bort túl sokáig nem szabad tárolni, azonban a forralt bor esetében a hevítés hatására hosszabb idő telhet el az elkészítés és az elfogyasztás között. Bár a hőkezelés hatására kitolódik az eltarthatósága, a benne található fűszerek és gyümölcsök miatt mégsem érdemes pár napnál tovább tárolni, könnyen erjedésnek indulhatnak a hozzávalók. Azonban a mi receptünkkel ez a probléma fel sem fog merülni, hiszen ilyen finom forralt bort senki sem akar tartogatni.

 

Mennyi az annyi?

 

Habár a forralt bor készítése során a hő hatására ugyan elpárolog az alkohol egy része, valamint a hozzáadott víz, vagy akár recepttől függően gyümölcslé is hígít az italunkon, a végeredmény így sem lesz teljesen alkoholmentes. Nem árt tehát óvatosnak lenni, ha későbbiekben volán mögé tervezünk ülni. Édes íze és finom illata ellenére gyermekeknek és várandós nőknek sem szabad fogyasztania az alkoholtartalom miatt. A készítéshez használható borok átlagos alkoholtartalma 10-15% között mozog, és bár az elkészítés módja sokban befolyásolja az elkészült nedű erősségét, de nagyjából 7-10%-ra lehet becsülni a forralt borok átlagos alkoholtartalmát.  

 

Ahány ház annyi szokás

 

Mindenkinek van egy saját, jól bevált receptje, van, aki a száraz borra esküszik, van, aki az édes bort preferálja. Fűszerezésben is nagyon megoszlanak a vélemények. A minimalista irányvonal szerint éppen csak annyi ízesítés kell, amennyi még nem nyomja el teljesen a bor valódi aromáját, más receptek pedig igazán különleges ízvilágok elérésére törekszenek. Sokakban felmerül az a kérdés, hogy érdemes-e jó minőségű bort használni. Mint minden más receptnél is, itt is sokat számít az alapanyagok minősége, így ajánlott legalább egy középkategóriás borra áldozni, ha igazán finom végeredményt szeretnénk.

Többnyire vörös borból készül a klasszikus forralt bor, de egyre gyakrabban találkozhatunk a fehér borból készült variációkkal is. Bár a fűszerezés megegyezik, azonban a különböző alapok miatt eltérő ízvilágot kapunk.

Receptünk jó kiindulási pontot nyújthat, melyet aztán kellő tapasztalattal saját szájízetekre alakíthattok:

Tökélyre fejlesztettétek a forralt borotokat? Semmi gond, egy másik, izgalmas variációját is kipróbálhatjátok:

 

Elkészítésnél mindenképpen ügyeljetek arra, hogy neve ellenére nem szabad teljesen felforralni a bort. Engedjétek nyugodtan szabadjára a fantáziátokat a fűszerezéskor, a hagyományos fahéj, gyömbér, szegfűszegen kívül használjatok nyugodtan egzotikusabb alapanyagokat is, mint például a csillagánizsts!
 

Egyszerűsége és nem mellesleg kellemesen melengető ízvilága miatt nem véletlen, hogy ennyire elterjedt italról van szó. Ha eddig tartottatok az elkészítésétől, idén mindenképpen próbáljátok ki ti is, meglátjátok, hogy mennyire könnyű! Akár egy jól bevált receptet használtok, akár kísérletezésre adjátok a fejeteket, biztosak lehettek abban, hogy a végeredmény nem okoz majd csalódást!

Megjelenítette: Receptműhely