Egyszerű és színes krémlevesek.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
Gyakran szokott megkérni a család, hogy készítsek valami krémlevest.

Gyakran szokott megkérni a család, hogy készítsek valami krémlevest. Ezt még egy-egy keményebb munkanap után is be szoktam vállalni. Könnyű elkészíteni őket, színesek, illatosak, és a jóízű vacsoraleves feldobja a hangulatunkat.
Krémleveseket tulajdonképpen bármilyen zöldségből tudunk készíteni. Általában van otthon répa, krumpli, hagyma, esetleg egy-két szárított zöldfűszer, alaplének pedig 1-2 leveskocka. A legtöbb krémleveshez hozzáadok egy közepes méretű krumplit. Ez még inkább krémessé teszi őket. Ma egy nagyon egyszerű sárgarépa krémlevest ajánlok. Egy kis alaplé, krumpli, sárgarépa és voila!, az asztalon egy nagyszerű, illatos, bársonyos krémleves. Csak egy kis pirított kenyér kell hozzá és a világ máris sokkal szebb!

Sárgarépa krémleves mandulával

 

Kísérletezzünk néha! Tegyük izgalmasabbá a sárgarépa krémlevest keleti fűszerekkel. Adjunk hozzá gyömbért, akár frissen reszelve, vagy por alakban. Adhatunk hozzá citromhéjat egy csipet római köménnyel kombinálva. Tehetünk bele curry port vagy szárított chili pelyheket.

A krémleveseket általában tejszínnel gazdagítjuk, de kipróbálhatjuk a kókusztejet, joghurtot, vagy akár ricottát is. A jószerével bármelyik krémleveshez jól passzolnak a pirított magvak vagy a mandula.

Az édeskés krémleveseket remekül kiegészítik a reszelt sós kemény sajtok, mint például a parmezán vagy pecorino.

A céklakrémleves szintén fantasztikusan finom. Javaslom, hogy a megmosott céklát egyesével - kevés sóval, olivaolajjal meglocsolva - csomagoljuk be alufóliába, süssük őket bő 1 óráig. Igaz, hogy egy kicsivel tovább tart az elkészítése, de a plusz energia megéri, koncentráltabb és édesebb lesz a levesünk. Az így megsütött céklát röviden forraljuk össze 2 db Knorr Marhahúsleves-kockával készített alaplével, botmixerrel pürésítsük, ízesítsük kevés majorannával, reszelt ecetes tormával. Tálaljuk ricotta gombóccal!

És persze a zellerkrémleves. Selymes, fehér és intenzív zamatú. Gondoltátok volna, hogy ez zöldség mennyire aromás, nagyszerű ízű? Karakteres ízét érdemes kicsit tompítani egy-két szem krumpli hozzáadásával. Egy kis extra zamatért és élményért gyakran szórok a tetejére durvára tört törökmogyorót, vagy fenyőmagot, de érdemes kipróbálni egy-egy kiskanál pestóval is.

Zellerkrémleves receptünkért kattints ide!

Krémlevest készíteni valójában bármikor, bármilyen zöldségből lehet. Mégis próbáljunk a szezonhoz igazodni, akkor igazán ízletesek az alapanyagok. Ősszel és télen használjuk a gyökérzöldségeket, sütőtököt, krumplit, csicsókát, tavasszal a spárgát, nyáron a zöldborsót, cukkinit, paradicsomot, padlizsánt!

Levesre fel!

Megjelenítette: Receptműhely