Egy kis Oroszország

2015. 12. 19.
comment 0 komment
Az orosz konyha igazi keverék, hiszen európai, ázsiai és szláv hatások nyomán alakult ki. A 18.

Az orosz konyha igazi keverék, hiszen európai, ázsiai és szláv hatások nyomán alakult ki. A 18. században a cári udvar és az arisztokrácia a világ legjobb szakácsait alkalmazta, elsősorban franciákat természetesen. Ez azonban kicsit olyan volt, mint nálunk Mátyás korában a király „környékét” jellemző udvari reneszánsz, amely az országon magán nem hagyott mélyebb nyomot.

Az orosz konyhára alapvetően jellemző a savanyú levesek, a kásák, a tészták és a gabonafélék sokrétű készítése.

A főtt tésztáknak is fontos szerep jut, bár ezek nem eredeti hazai ételek, leginkább külföldi hatások eredményei. Töltött, főtt tésztáik között van, ami a mi barátfülénkre és van, ami az olasz raviolira emlékeztet.

Világszerte ismert és kedvelt leveseik a borscs és a scsí, amely utóbbi többnyire savanyú káposztából készül, zöldséget, húst, szalonnát, néha gombát is tartalmazhat és általában tejföllel, liszttel sűrítik, majd fűszerezik. De ha orosz specialitásra vágyunk, kóstoljuk meg a pelmenyit, a rasszolnyikot, halas ételeiket, salátáikat is!

Ahogy a magyar konyhára a török, úgy az oroszra a tatár megszállás nyomta rá a bélyegét. Bizonyos tatár eredetű ételek aztán annyira részévé váltak az orosz konyhának, hogy általa híresültek el a világon. Ilyen a már említett tésztában kifőzött húsgombóc a pelmenyi, a lapsa tészta vagy a saslik, amelynek rengeteg elkészítési módja van.

 

Sütemények orosz módra

Valódi és igazán régi orosz tésztaféle a blini, ami nem más, mint egy vastagabb palacsinta, amelyet sósan és édesen is fogyaszthatunk. Mint ahogy nagyon kedvelt a blincsiki is, amely szinte teljesen azonos a mi palacsintánkkal. Az ilyen és ehhez hasonló tésztafélék egyébként az orosz vallási ünnepek egyik elmaradhatatlan kísérői. Szintén orosz specialitás a pirog és kisebb változata a pirozsok is, amely többféle töltelékkel is készül. Sütik sósan - káposztával, hússal, krumplival vagy gombával töltve, de szeretik az édes változatokat is, melyeket gyümölcsökkel töltenek meg. Magyarországon talán a legismertebb orosz sütemény azonban kozáksapka.

Népszerűek nagyon a teasütemények, a mézeskalácsok, mézes torták is Oroszországban. De talán leginkább jellemző az orosz ünnepnapokra, az egyenként becsomagolt kis csokoládék, cukorkák, pralinék, karamellák tömkelege, amelyeket speciális üzletekben, kimérve árulnak.

Nézzünk meg egy pirozsok receptet, amelyet igazán egyszerű elkészíteni.

Hússalt töltött pirozsok

Elkészítési idő: kb. 45 perc + 1 óra kelesztési idő

 

Hozzávalók 16-20 db-hoz:

  • 400 g darált sertéshús
  • 150 g nyers kolozsvári szalonna
  • 500 g liszt
  • 150 g olvasztott Rama Vajas Íz
  • 2 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1 csomag élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 250 ml langyos tej
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.

1, Morzsoljuk el az élesztőt és öntsük rá a tejet és a cukrot. Hagyjuk felfutni.

2, A lisztet keverjük össze az élesztős tejjel, pár csipet sóval, egy tojással és az olvasztott Rama Vajas Ízzel. Gyúrjuk homogén tésztává, majd fedjük le egy kendővel és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.

3, Közben egy evőkanál olajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, majd adjuk hozzá kockára vágott szalonnát és pirítsuk tovább pár percig. Végül adjuk hozzá a darált húst is és pirítsuk meg azt is enyhén barnára. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk hűlni.

4, Ha megkelt a tészta, akkor egyszer gyúrjuk át. Csipkedjünk belőlük nagyobb diónyi darabkákat, majd ezeket nyújtsuk ki kör alakra, az egyik felükre tegyünk húsos tölteléket, a másikat kenjük meg vékonyan a felvert tojással. Hajtsuk félbe, jól nyomjuk össze a széleket. Majd fektessük le a táskákat és a végeiket is nyomjuk össze.

5, Tegyük őket egy margarinnal kikent tepsire, majd kenjük meg felvert tojással a tésztákat.

6, Tegyük 180 ° C-ra előmelegített sütőbe és süssük készre kb. 15 perc alatt. Miután kivettük őket, hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk.

 

Tipp: Megtölthetjük káposztával, gombával, dzsemmel, igazából bármivel, amit szeretünk.