Édes, fűszeres sütőtök.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
Ez a gyönyörű zöldség mindig tud inspirációt nyújtani a konyhában. Rengeteg ételt készíthetünk belőle.
Íme egy klasszikus, ám egyszerű ötlet: kenjük be vékonyan mézzel a tök szeleteket, szórjuk meg kevés szárított kakukkfűvel, és süssük meg a sütőben.
 

A tökszeletek tetején összegyűlt édes, karamellizált réteg fantasztikus ízélményt nyújt az ízlelőbimbóinknak. Egy még izgalmasabb ízkombináció: tegyünk a mézhez friss, apróra vágott gyömbért és citromlevet. De keverhetünk hozzá őrölt fahéjat vagy kardamont is. Ezek az igazán erőteljes illatú és ízű fűszerek remekül illenek az édes tökhöz.

Lássunk most egy amerikai sütőtök receptet. Süthetjük roston is, vagy a sütőben.

Roston sült, vagy sütőben sült tök

4 fő részére

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:

  • 400 g sütőtök
  • 50 ml juharszirup
  • 10 gramm friss gyömbér
  • Csipet fahéj
  • ½ teáskanál rózsabors
  • Néhány szál rozmaring
  • pár csipet Delikát

Elkészítés:

Hagyjuk a tökön a héját és vágjuk kb. 1 cm vastag félhold alakú szeletekre. Majd keverjük össze egy tálban a többi összetevővel. Hagyjuk pár órát a pácban. Tegyük egy tepsibe sütőpapírra a tökszeleteket, majd 200 ° C-ra előmelegített sütőben süssük 15 percig. A sütés miatt az egyébként is édes tök édessége még hangsúlyosabb lesz.