Dolce Vita! - Olasz sütemények

2015. 12. 19.
comment 0 komment
Dolce vita! Nem hiába a kifejezés, az olaszok híresek édes süteményeikről.

Dolce vita!

Nem hiába a kifejezés, az olaszok híresek édes süteményeikről. Itt van mindjárt a mascarponével készülő tiramisu, vagy a híres olasz fagyi. Ha pedig cukrászdába, kávéházba megyünk, a világért se hagyjuk ki az olasz eszpresszót, hiszen itt találták fel a nagynyomású kávégépet is, amellyel bizony egészen más aromákat lehet előcsalogatni a gondosan pörkölt kávéból, mint amire egy otthoni kávéfőző képes!

Nézzünk most meg közelebbről pár tipikus olasz süteményt:

 

Panettone

Sokak szerint leginkább egy kupola alakú kuglófra hasonlít. Egy szerelmes pékinas nevét viseli, aki választottját akarta elbűvölni egy különleges mazsolás kaláccsal. Sok rokonságot mutat a magyar gyümölcskenyérrel, amennyiben ebben is kandírozott gyümölcsök vannak, így narancs, citrom és némi mazsola, de azért egy kis csoki is felbukkan a tésztában. Az olaszok gyakran likőrös mascarpone krémmel fogyasztják. Leginkább a karácsonyi időszakban készítik, ilyenkor nemcsak a család közvetlen fogyasztására sütik, de ajándékba is adják.

Eredetileg kovászos tésztáját ma már leginkább élesztővel teszik könnyeddé. Dél-Amerikában is igen elterjedt – itt az olasz emigránsok honosították meg.

 

Panna Cotta

Ha egy íz lehet bársonyosan lágy, akkor a Panna Cotta az! Ennek a főzött krémnek az a különlegessége, hogy majd minden mediterrán országban készítenek valami hasonlót, sőt az angol Blanc Manger is közeli rokonságban áll vele. Ez az ínyencség Piemont tartomány büszkesége.

 

Cantuccini

Ez a dallamos nevű kis süti tulajdonképpen egy kekszféleség. Tésztájába mandulát kevernek, ez nemcsak küllemét határozza meg, de kellemes ízét is. Ha megszárad felszeletelik, és borral fogyasztják. Mivel száradása után kerül az asztalra, előszeretettel tunkolják ebbe-abba, ami a bor mellett leginkább tej szokott lenni.

 

Tiramisu

Alapvető összetevői a babapiskóta, a feketekávé, a már említett mascarpone, a tejszín, a cukor, a marsala bor és persze a kakaópor. Neve beszédes jelentéssel bír, ugyanis a „tiramisù” olaszul azt jelenti: „dobj fel!” Ez valószínűleg a sütemény koffeintartalmára utal.

 

Cannolo

Töltött tésztarolád Szicíliából.

Régebben kifejezetten karneváli süteménynek készült, innen lopakodott át a hétköznapokba. Tésztája három fő összetevőből áll, ezek a liszt, a cukor és a bor. A tésztából gyűrűket formálnak, amelyeket aztán egy fémcsőre húznak fel. Eddig még akár a kürtöskalácshoz is hasonlíthatna a készítése, de a Cannolo-t nem parázs felett pirítva sütik, hanem olajban, ezt követően pedig ricotta alapú töltelékkel töltik meg. Ezt a tölteléket némely esetben egy kis kandírozott gyümölccsel, vagy pisztáciával gazdagítják, majd végül a kész süteményt meghintik porcukorral.

Elfogultság nélkül állítjuk, hogy érdemes mindegyik specialitást kipróbálni, aztán pedig igazi olasz család módjára asztalhoz ülni és mediterrán hangulatú nagy beszélgetések közepette egy finom vacsora záróakkordjaként elbánni a desszertekkel!

A desszertek közti kalandozás után nézzünk meg egy panettone receptet:

 

Panettone

 

Hozzávalók 1 kalácshoz:

A tésztához

  • 15 dkg mazsola
  • 5 dkg kockára vágott cukrozott cseresznye
  • 10 dkg kockára vágott cukrozott narancshéj
  • 10 dkg kockára vágott cukrozott citromhéj
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 3 db tojás
  • 1 zacskó Instant Élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg Rama Vajas Íz + a formához

A díszítéshez

  • porcukor

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.

1. A kovászhoz összekeverjük a cukrot és a lisztet egy tálban, mélyedést alakítunk ki a közepében.

2. 4-5 evőkanálnyi felmelegített tejhez egy szem kockacukrot adunk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd a mélyedésbe töltjük. Meleg helyen, letakarva, 15 percig kelesztjük.

3. A maradék langyos tejben felolvasztjuk a Rama Vajas Ízt. A tojást, a tojássárgáját és a fűszereket összekeverjük, és a kovászhoz adjuk a Rama Vajas Ízes keverékkel együtt. Robotgéppel vagy fakanállal sima cipóvá dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

4. A darabolt cukrozott citrom- és narancshéjat, a cukrozott cseresznyét és a mazsolát a tésztába gyúrjuk. A formát (pl. egyenes, magas falú edényt vagy tálat) jól kikenjük Rama Vajas Ízzel és beletöltjük a tésztát. Ismét kelni hagyjuk kb. 25 percig.

5. A tészta felületét késsel keresztben bevagdaljuk. 175 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 1,5 óráig sütjük. Ha megsült, a süteményt kiborítjuk a formából, lehűtjük és porcukorral díszítjük.