Befőzési tippek és finom sütemények a Ramatól

2017. 07. 26.
comment 0 komment
Szépen laan telik a nyár, de még nyugodtan belefeledkezhetünk, meze még a vége.

Szépen lassan telik a nyár, de még nyugodtan belefeledkezhetünk, messze még a vége. Sok gyümölcs, mint például a málna, eper, meggy, cseresznye finom íze talán már csak édes emlék, hacsak nem kerültek kicsi üvegekbe zárva a kamra polcaira.

Nincs még késő befőzni!

Egres (vagy más néven piszke), ribizli, feketeszeder, nektarin, kajszi vagy őszibarack még augusztusban is érő gyümölcsök. Az alma és körte pedig szeptemberben mutatja meg legfinomabb oldalát.. Mindezekből csodás lekvárokat készíthetünk. Nézzünk hát ki a piacra, s vegyünk belőlük egy keveset vagy éppen sokat! Élvezzük a friss gyümölcs illatát, ízét magában, vagy akár süteménybe sütve!

Raktározzunk el a csodás ízeket későbbre is, hogy a reggeli kalácsra kenve, vagy finom süteménybe töltve újra felidézhessük a nyarat!

Nem kell nagy mennyiségekre gondolni, amikor lekvár főzésről van szó. Egyrészt könnyebb bánni kevesebb 1-3 kg gyümölccsel otthoni körülmények között, másrészt a kevesebb mennyiségekkel teret kaphatunk a kísérletezésre.

Manapaság a piacokon és más kézműves vásárokon is rengeteg kézműves termékkel találkozhatunk, sokban különleges, vagy csak épp szokatlan íz-párosításokkal.

Próbáljuk ki mi is ezeket! Párosítsunk különböző gyümölcsöket, használjunk fűszereket! Készítsünk lekvárt pl. bazsalikom, gyömbér, bodza, vanília, fahéj vagy levendula felhasználásával!

 

A lekvár bármilyen gyümölcsből készülhet, de fontos, hogy szép, érett és egészséges darabot használjunk csak. Így biztosan finom lesz az íze hónapokkal később is, amikor kinyitjuk az üveget.

A saját lekvárunkból süssünk családunknak finomabbnál finomabb süteményeket!

 

Kezdőknek is bátran ajánlott a Lekváros linzer

A Zserbó házi baracklekvárral az igazi!

A Piskótatekercs önmagában is nagyszerű vasárnap délutáni desszert...

.. ám egy elegáns torta, mint például a Epres Charlotte, készítéséhez is felhasználható.

A Szalagos fánk baracklekvárral nem csak farsang idején nagy kedvenc.

 

 

Megjelenítette: Receptműhely