Az izgalmas sütőtök

2016. 10. 23.
comment 0 komment
Az ősz egyik legizgalmasabb zöldségféléje a tök.

 

Otthonunkban az őszi dekorációk lassan elengedhetetlen kelléke az apró méretű dísztök, vagy a nagyobb méretű „halloween” tök. Egyre több helyen faragnak töklámpást halloween-i tökként árult sütőtökből.

A Halloween valójában angolszász vidékeken elterjedt október végi ünnep, s eredetileg a kelta óév búcsúztatása volt. Innen eredeztethető a tök használata, mint a bő termés és aratás szimbóluma. A töklámpások másrészt a halloween éjszakáján megjelenő szellemek elijesztésére szolgáltak.

Hazánkban már korábban is jó kis családi program volt a tökfaragás őszi estéken, a Halloween-i ünnep növekvő magyarországi népszerűsége kapcsán azonban egyre többeknél, iskolában és óvodában szerveznek tökfaragó és halloween-i programokat.

A sütőtök mindig is kedvelt őszi alapanyag volt a konyhákban, de az elmúlt pár évben sorra találkozhatunk izgalmasabbnál izgalmasabb ételekkel: levesek, zöldséges raguk, sós és édes piték, desszertek készülnek ezzel a finom zöldségfélével.

 

Használjuk ki a szezonját a lehető legváltozatosabban! Reméljük, hogy az újdonságra nyitott sütikedvelők tollából, egyre több sütőtökös recept kerül majd fel az oldalunkra!

 

Leves:

Sütőtök krémleves

 

 

 

Saláta:

Őszi sült zöldségek hollandi mártással

 

 

 

Főétel:

Egyszerű spenótos sütőtökös lasagne

 

 

 

Desszert:

- Sütőtökös pite

 

 

- Sütőtökös muffin

 

 

- Diós-sütőtökös muffin

 

 

Megjelenítette: Receptműhely