A szarvashús szereti a bort.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
Amikor borral főzünk, mindig eszünkbe kell juon az egyik fontos szabály.
Amikor borral főzünk, mindig eszünkbe kell jusson az egyik fontos szabály. Egy jó mártásban a bort szinte teljesen el kell forraljuk, és még a főzés elején. Így csak azok az ízek, aromák maradnak benne, amelyekre szükségünk van. Minden fontos ízanyag koncentrálttá válik, de nem marad benne víz, sem alkohol. A végeredmény pedig nem lesz élesztő ízű és savanykás.

A kulináris világban elterjed felhasználásra példa, az édes borból, pl. Marsalából készített szósz. Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető fantasztikusan ízletes mártás. Bár a hús marinálására, pácolására egy kis plusz időt kell szánnunk, az étel ünnepi lesz.

Szarvasgerinc Marsala-szószban
4 fő részére
Elkészítési idő: 30 perc (marinálás-24 óra)

Összetevők:

- 400 g szarvasgerinc
- 200 ml vörösbor
- 300 ml Marsala bor
- 3 szem borókabogyó
- 1 kisebb rozmaring ág
- 2 babérlevél
- 2 ek méz
- 4 szem szegfűbors
- 5 szem feketebors
- 2 szem szegfűszeg
- egy kis darab fahéj
- 2 ek Knorr Grill Fűszervarázs
- 1 ek Delikát
- 1 ek Globus Ketchup
- 2 db mogyoró hagyma
- 50 ml olíva olaj
- 4 szelet bacon

Elkészítés:

Pác és sütés:

Egy mozsárban törjük össze a szemes fűszereket. Tegyük egy lábosba és öntsük rá a vörösbort. Adjuk hozzá a mézet, a Delikátot, babérlevelet és a rozmaringot. Forraljuk fel, majd hűtsük le. Tegyük bele a gerincet, fedjük le folpackkal és tegyük a hűtőbe 24 órát. Majd vegyük ki a pácból, töröljük szárazra és kenjük be a grill fűszerkeverékkel. Egy serpenyőben pirítsuk körbe. Majd tekerjük be a baconbe és tegyük 10-15 percre 200 ° C-os sütőbe. A húsnak szép rózsaszínnek kell lennie belül.

 

Marsala szósz

A serpenyőben a visszamaradt zsiradékon lassú tűzön pirítsuk a finomra vágott hagymát míg puha nem lesz. Ha szükséges, adhatunk még hozzá kevés olíva olajat. Öntsük hozzá a Marsalát. Adjunk hozzá 2 szem szegfűborsot, forraljuk be a felére. Adjunk hozzá 200 ml vizet és a ketchupot. Majd forraljuk be még egyszer, hogy kissé sűrűsödjön be, vegyük ki a szegfűborsot. Miután kivettük a húst, pihentessük legalább 5 percig, majd szeleteljük fel. Kínáljuk a Marsala szósszal.