A sütőtök, az ősz királynője.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
A sütőtök egy igazán impozáns növény, sokféle változata elterjedt szerte a világban.

A sütőtök egy igazán impozáns növény, sokféle változata elterjedt szerte a világban.

Itthon, Magyarországon régebben szinte csak a Nagydobosi Kék fajta volt ismert. Mára azonban már többféle, elsősorban narancsszínű tököket lehet kapni, többféle formában. Ízben, állagban ez utóbbiak meg sem közelítik az előbbit, de kisebb méretük, könnyű hámozhatóságuk és sokféle felhasználhatóságuk miatt nagyon elterjedtek. Már nyár végétől megjelennek a piacokon és tulajdonképpen késő télig kapni őket.

Kellemes, krémes állaga és édes íze miatt nagyon harmonikus ízeket lehet alkotni belőle. Használhatunk sokféle fűszert, zöldfűszert, de hagyjunk teret a tök ízének is.

Az alábbiakban egy különleges, savanyított változatát mutatjuk meg, amely kiválóan illik húsokhoz, de használhatjuk salátákban, alapanyagként is.

Savanyított sütőtök

Elkészítési idő 15 perc

Hozzávalók:

  • 400 g sütőtök
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 10 gramm friss gyömbér
  • 2 szegfűbors
  • Egy kis darab fahéj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál méz
  • pár szem koriander mag
  • 4 evőkanál ecet
  • 1 ½ csésze víz
  • ¼ teáskanál Delikát

Elkészítés:

Magozzuk ki a tököt, majd hámozzuk meg és vágjuk kockákra, majd tegyük egy edénybe. Rakjuk össze a hozzávalókat, tegyük a vízbe és forraljuk fel. A tökkockákat tegyük befőttes üvegekbe, majd öntsük le a lével. Jó szorosan zárjuk le a tetejét és forró vízfürdőben főzzük 10-15 percig, majd hagyjuk lassan kihűlni.

A sütőtökből rengeteg ételt tudunk készíteni. Curryket, ragukat, rizottót, lasagnét, egyéb tésztákat, csőben sülteket. És természetesen levest, amely a hűvös őszi napok nagy kedvence. De próbáljuk ki a fönti receptet, a savanyúságnak eltett sütőtököt is. Biztos a siker.

Megjelenítette: Receptműhely