A sokoldalú füstölt lazac.

2015. 11. 05.
comment 0 komment

Azt hiszem, a legtöbbünk szereti a füstölt lazacot. Viszonylag könnyen beszerezhető, emellett nem igényel különleges erőfeszítést, hogy valami gyors, mégis elegáns szendvicset, vendégváró falatkát készítsünk belőle. A füstölt lazac „cool” megoldás, ha néhány váratlan vendég toppanna be. Egy kis pirított kenyér, krémsajt, citromlé, kapor. Se több, se kevesebb.

Érdemes tudnunk, hogy egy egyszerű, hamar elkészíthető füstölt lazacos saláta is legalább ennyire vonzó tud lenni.

A lazac, friss zöldségekkel kombinálva, ízletesen megfontolt lépés lehet a kiegyensúlyozott táplálkozás irányába.


Ha mégsem szeretnénk túlságosan „reform” ételeket az asztalra tenni, egy füstölt lazacos, majonézes burgonyasaláta is gyorsan elkészíthető, vonzóan ínyenc megoldás lehet.

Ha esetleg egy kicsit több időt tudunk felszabadítani az ételkészítésre, az asztalra tehetünk egy hideg, krémsajtos, zöldfűszeres füstölt lazac tekercset, de akár egy füstölt lazacos tésztát is, ami szerintem nem ördöngösség.

Tudtad, hogy ez utóbbi egy klasszikus olasz étel Valentin-napra? Nem kell sok erőfeszítés hozzá, mégis kedves, törődő, szerelemes benyomást tehetünk vele a partnerünkre.

Ezt a receptet javaslom:

Pasta al Salmone affumicato

Elkészítési idő: 25 perc

2 adag

Hozzávalók

  • 200 g tészta lehet penne, tagliatelle, esetleg linguine
  • 100 g szeletelt füstölt lazac, csíkokra vágva
  • 1 mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál Rama Vajas Íz margarin
  • 1 evőkanál vodka
  • 1.5 dl főzőtejszín 20%
  • Frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál apróra vágott kapor

Elkészítés:

1. Főzzük meg a tésztát annak csomagolásán leírtak alapján.

2. A mártás elkészítéséhez 7-8 percre lesz szükségünk, ezért figyeljünk, hogyan időzítjük a tésztafőzést. Egy mélyebb serpenyőben pirítsuk halványra a mogyoróhagymát a margarinon. Adjuk hozzá a lazacot, pirítsuk át egy perc alatt. Adjuk hozzá a vodkát - ha biztonságos, flambírozhatjuk is, a kedvesünk szeme láttára; a felcsapó lángok igazán látványosak - vagy egyszerűen főzzük el róla a vodkát, hogy az alkohol elpárologjon, de az ízek maradjanak. Öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk rá a borsot. Forraljuk fel a mártást, keverjük hozzá a főtt tésztát. Tálalás előtt szórjuk meg a friss, aprított kaporral.

3. Szerelmes Valentin napot kívánunk!

4. Biztos tudtátok, hogy a füstölt lazac tetszetős, ínyenc hideg saláták hozzávalójaként is nagyszerű. Jó szívvel javaslom, hogy próbáljátok ki a klasszikus nizzai salátát, tonhal helyett lazaccal.

Nizzai saláta füstölt lazaccal

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt lazac szabálytalan darabokra tépkedve, vagy vágva
  • 15 dkg zöldbab, friss vagy fagyasztott
  • 10 dkg fejtett lóbab vagy konzerv óriás bab (opcionális)
  • 30 dkg burgonya
  • 4 közepes paradicsom
  • 2 cikória, leveleire bontva
  • Egy marék zöldsaláta levél, pl. bébi spenót, madárbegy vagy rukkola
  • 10 dkg magozott fekete olajbogyó
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 csomag Knorr Zöldfűszeres salátaöntet
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál magos mustár

Elkészítés:

1. Főzzük meg a burgonyát, és a tojásokat. A babokat forrázzuk le, öblítsük át hideg vízzel.

2. A kihűlt, meghámozott burgonyát vágjuk szeletekre, a tojásokat negyedekre. A paradicsomokat is negyedeljük, a hagymát szeleteljük.

3. Készítsük el a salátaöntetet a csomagoláson olvasható leírás szerint. Keverjük hozzá a mustárt. Tegyük a tányérra a saláta leveleket. Rendezzük el a tetején a többi hozzávalót, és öntsük le a mustáros zöldfűszeres öntettel.