A piskóta, avagy hogyan süssünk tökéletes süteményt?

2015. 12. 19.
comment 0 komment

Egy lágy, magas, csodálatosan könnyű piskóta igazi öröm egy kávé vagy tea mellé. A piskótatészta sokféle süteményben, tortában megjelenik.

 

A piskóta

 

Nyugat –Európában francia és olasz hatásra genovai süteménynek hívják, ez tulajdonképpen kicsit zsírosabb, így még jobb ízű és állagú, kevésbé száraz, mint a klasszikus piskóta. Hagyományosan az egész tojást verik fel 45-50 fokos vízfürdő fölött a cukorral. Esetleg lehet hozzáadni még több tojássárgáját a kellemesebb állag miatt. Általában nem tartalmaz hozzáadott zsiradékot, de vannak receptek, melyekben olvasztott margarint is használnak.

Ez a fajta piskóta Angliában is nagyon népszerű. Remekül szívja magába a folyékony állagú „feltéteket”, szörpöt, alkoholt, lekvárt. Viktória királynő is nagyon szerette, valószínűleg ezért is neveztek el róla egy tortát.

 

Hogyan süssünk piskótát? 9 hasznos tanács

 

A piskóta akkor igazán jó, ha a tészta levegős!

1. Melegítsük elő a sütőt a receptben megadott hőmérsékletre.

2. Gyűjtsük össze az összes hozzávalót, ellenőrizzük, hogy semmi sem hiányzik.

3. Győződjünk meg arról, hogy minden összetevő szoba-hőmérsékletű.

4. Mérjük ki pontosan az összetevőket, ehhez egy konyhai mérleg nagyon hasznos otthon!

5. A lisztet mindig jobb leszitálni.

6. A tojás legyen friss lehetőleg.

7. Gyorsan, de óvatosan keverjük össze a hozzávalókat (fakanállal vagy kézzel, habkártya segítségével). A túlzott keverés megfosztja a piskótát az értékes légbuborékoktól.

8. Amint a tepsibe vagy formába öntjük a tésztát, rögtön rakjuk is a sütőbe.

9. Ne nyissuk ki sütés közben a sütő ajtaját, maradjon a hőmérséklet állandó bent.

 

A tojáshab veréséhez legalkalmasabb a rézüst. Nem véletlenül látunk régi cukrászműhelyekben, vagy akár a nagymamánál ilyet. A hab verésekor felszabaduló rézionok ugyanis segítenek a hab fixálásában. A legtöbb konyhában ilyen nem áll rendelkezésre, de azért ne csüggedjünk, egy rozsdamentes fémtál is megteszi! A műanyag nem igazán jó, azon könnyebben megmaradnak a szennyeződések. Néhány csepp citromlé, vagy egy kis porcukor segíthet a tartósabb hab elkészítéséhez.

 

Gyakoroljuk a piskóta készítést egy epres rolád elkészítésével:

Epres csokoládé rolád

Elkészítési idő: 45 perc

Sütési idő: 15 perc

Hőmérséklet: 200 ° C

 

Hozzávalók

Piskótatészta:

  • 125 g cukor
  • 3 tojás
  • 30 g liszt
  • 25 g Rama margarin
  • 2 teáskanál kakaópor
  • 1 csipet só

Krém:

  • 300 g cukor
  • 100 ml víz
  • 3 tojássárgája
  • 300 g puha Rama Vajas Íz
  • 40 ml eperszörp

 

Elkészítés:

Krém

1. Egy serpenyőben, alacsony lángon oldjuk fel a vízben a cukrot. Majd folytassuk nagyobb lángon, de csak addig, míg nem kezd enyhén barnulni. Ne karamellizáljuk a cukrot!

2. Húzzuk le a tűzről a szirupot és hagyjuk hűlni, időnként megkeverve.

3. Verjük föl a tojássárgájákat szép halványra, majd vékony sugárban öntsük hozzá a szirupot a keverés megszakítása nélkül. Tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni.

4. Amíg hűl, vegyük ki a margarint a hűtőből és vágjuk kisebb kockákra. Ha kihűlt a tojássárgája, kezdjük újra verni és kockánként adjuk hozzá a puha margarint, végül az eperszörpöt.

 

Piskóta

Melegítsük elő a sütőt 200 ° C-ra.

1. Olvasszuk fel a margarint, közben pedig keverjük össze a lisztet a kakaóporral.

2. Verjük fel a tojásfehérjéket egy csipet sóval. Felverés közben adjuk hozzá fokozatosan a cukrot, a tojássárgájákat majd utoljára a liszttel összekevert kakaót.

3. Legvégül adjuk hozzá a megolvasztott margarint.

4. Öntsük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt kb. 25x30 cm-es tepsibe. Tegyük 200 ° C-ra előmelegített sütőbe és süssük kb. 15 percig.

5. Közben terítsünk ki az asztalon egy tiszta konyharuhát, erre tegyünk egy sütőpapírt, szórjuk meg porcukorral. Ha elkészült a piskóta, borítsuk a sütőpapírra, majd hagyjuk állni pár percig és húzzuk le róla a sütőpapírt, amin sült.

6. Kenjük meg a krém 2/3-ával és tekerjük fel a piskótát. A sütőpapír segítségével fogjuk egybe és tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Miután kivettük, kenjük meg a tetejét a maradék krémmel. Szeletelés után kínáljuk gyümölcsökkel és szórjuk meg porcukorral.

 

Tipp: Szezonban természetesen használjunk a krémhez is friss gyümölcsöt!