A csodálatos karfiolrózsák.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
A karfiol egy igazán szép, szerethető zöldség. A tisztítására érdemes kellő gondot fordítani. Én enyhén sós, hideg vízben szoktam áztatni 15-20 percig az apró virágjaira szedett karfiolt. Így, akár nyersen is fogyaszthatjuk ezt a rendkívül egészséges zöldséget.
Egyszerű mégis kiváló délutáni csemege válhat belőle. Elég hozzá egy kis citromos, fokhagymás, zöldfűszeres joghurtot kínálni, amibe mártogathatjuk a zamatos karfiol rózsákat.

 

Ha főzni szeretnénk, akkor is csak rövid ideig főzzük enyhén sós, cukros vízben, hogy minél jobban érvényesüljön különleges aromája. Ne főzzük túl, maradjon roppanós. A „túlfőtt” karfiol szinte csak a krémlevesbe jó.

Az alábbi receptünkben sütőbe tesszük a karfiolt. Sonkával és sajtszósszal.
 

Sonkával rakott karfiol

Elkészítési idő: 20 perc

3-4 adag

Hozzávalók:

  • 1 nagy karfiol, mosva és virágjaira szedve
  • 1 tasak Knorr sajtszósz
  • 2 evőkanál olaj
  • 150 g sonka, csíkokra vágva
  • 200g reszelt mozzarella sajt (lehet helyettesíteni bármilyen egyéb sajttal)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek margarin
  • Frissen őrölt bors

Elkészítés:

Főzzük elő a karfiolt 5-7 percig, forrásban lévő, enyhén sós vízben. Majd szűrjük le és tegyük a rózsákat egy sütőtál aljára. Majd szórjuk meg a csíkokra vágott sonkával. Készítsük el a Sajtszószt a margarinnal, a tejszínnel és fél deci vízzel. Öntsük a karfiolra, szórjuk meg a reszelt sajttal és frissen őrölt fekete borssal. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük 180 fokon kb. 10-15 percig, míg a sajt ráolvad a tetejére.

Ezután már lehet is hívni a családot az asztalhoz. Jó étvágyat hozzá!