Skip to Content
The Vegetarian Butcher®

Történetünk

TÖRTÉNETÜNK

SZERETETTEL GAZDÁLKODVA 2010 ÓTA

Hogy mi vesz rá egy húsimádót hogy drasztikusan irányt változtasson és ő legyen a The Vegetarian Butcher, vagyis a Vegetáriánus Hentes? "1997-ben megváltozott a hozzáállásom azzal kapcsolatban, hogy hogyan bánjunk az állatokkal. A rendszer megbukott. Ez volt a kiinduló pont a The Vegetarian Butcher esetében." Jaap Korteweg, 9. generációs holland farmer, a The Vegetarian Butcher alapítója

MÉRFÖLDKÖVEINK

Minden idők legnagyobb élelmiszer forradalma

Minden egy Brabantból származó gazdával, és egy apró hágai hentes üzlettel kezdődött. Mindez egy olyan élelmiszer forradalmat és hús mozgalmat robbantott ki, ami arra lett hivatott, hogy megváltoztassa a világot: ez a The Vegetarian Butcher története.

Idővonal

Jaap 1962. szeptember 11-én született Gerrit és Janny Korteweg gyermekeként egy langeweg-i farmon, Hollandiában. Arra hivatott, hogy átvegye szülei gazdaságát, ami meg is történt, de Jaap elképzelései szerint: a hagyományos vegyes gazdaságot szarvasmarha nélküli biogazdálkodásra állította át.

A sertéspestis és a kergemarhakór eléri Hollandiát. Jaapet megkérik, hogy az egyébként hagymák és répák tárolására használt hűtőkamráit használhatják-e a több tízezer tetem tárolására. Ahogy maga elé képzeli az elpusztult sertések tömkelegét a hűtőkamráiban, azonnal visszautasítja ezt az egyébként jól jövedelmező ajánlatot és felismeri, hogy az állatokkal való bánásmódon mindenképp változtatni kell.

Jaap arra vágyott, hogy olyan természetes környezetben tarthasson, gondozhasson állatokat, ami növeli az életminőségüket. Ezért már csak a gondolat is taszította, hogy saját kezével végezzen velük. Jaap ekkor határozta el, hogy soha többé nem eszik húst. Mivel azonban továbbra is vágyott annak ínycsiklandó ízére, megfogadta, hogy kizárólag akkor fogyaszt húst, ha nem otthon vagy a farmján van. Ennek eredményeként, végül szinte soha nem evett húst. Elhatározta, hogy megtalálja azt, ami ki tudná elégíteni a hús iránti vágyát anélkül, hogy abba az állatokat is be kellene vonni.

Növényi eredetű fehérje előállítókat és tudósokat keresett meg, hogy segítsenek neki kifejleszteni egy olyan vegetáriánus húst, amit nem lehet megkülönböztetni az állati hústól. Nem olyan hús helyettesítőket akart, mint a már jól ismert tofu, vagy a cékla burgerek.

Innovatív séfekkel karöltve azóta olyan technológiákon dolgozunk, melyekkel sikeresen visszaadhatjuk a csirke, a marha és a sertés fantasztikus ízét vegetáriánus termékekben.

2010-ben, az Állatok Világnapján hivatalosan is elindult a The Vegetarian Butcher. Jaap nyitott egy nosztalgikus hentesüzletet Hága szívében, ahol a finom kézműves ételek kiemelten fontosak voltak, és fontosak a mai napig is. Hagyományos hentes egy kis modern csavarral, ahol az egyetlen dolog, amit lemészárolnak, az az előítélet.

Ferran Adrià (El Bulli, Barcelona) és egy csapat top séf [BA1] elismerő véleménye a zöldség alapú vegetáriánus termékein kóstolását követően: "Ez puhább, mint a sertéshús, és szaftosabb, mint a csirkehús.„ Egyre több és több helyi árus, hentes és szupermarket csatlakozik az utazásunkhoz, a hús jobb jövője érdekében. Mindezek miatt megkaptuk a Triodos Bank "Hart-Hoofdprijs" elismerését/díját, mint a 'Leginnovatívabb és leginspirálóbb vállalat'.

Termékeink meghódítják a holland szupermarketeket, és egyre több helyen megvásárolhatóak.

A The New York Times egyik kiemelt cikkében Mark Bittman kulináris rovatvezető a következőket kérdezi: "Miért használjuk - más szavakkal - a szegény csirkét gépként a hús előállításához, ha csirkéhez hasonló hús előállítására is használhatunk gépet?"Ami minket illet, ez itt a legfontosabb kérdés.

A baromfitermelők azonban nem értenek velünk egyet. Szerintük a The Vegetarian Butcher "kihasználja a csirke jó hírnevét", és panaszt nyújtottak be a Holland Élelmiszer- és Fogyasztóvédelmi Hivatalnak a termékmegnevezéseink miatt. Még a parlamentben is megvitatták az ügyet, amit viccesen csak #schnitzelgate-ként emlegetnek. A termékmegnevezéseken szigorítanak, egyértelművé téve, hogy "meghekkeltük" az állati hús ízét és textúráját.

A NIMA Marketing Awards döntőjében is bejutottunk, valamint a PETA létrehozott egy díjat, csak a The Vegetarian Butcher részére, ami a "Az év legállatbarátabb vállalata" nevet kapta.

Első vegetariánus burgerünk, a mc² Burger bemutatása Párizsban történt meg. A tradicionális marhaburgernek végre van egy reményteljes vegetariánus kihívója, ami minden téren felveszi vele a versenyt, sőt még a CO2 kibocsátás a termékek előállításához 82%-kal alacsonyabb az eredetinél.

A Fogyasztói Szövetség odavan a Vegán Csikefalatainkért: "A The Vegetarian Butcher az egyértelmű győztes. ízletes és nagyon hasonlít a csirkéhez. Tápanyagtartalmát tekintve nemhogy rosszabb a csirkénél, de még jobb is."

A sikereinknek itt nincs vége: a séfünk harmadik helyen végez a De Telegraaf's Golden Meatball versenyen, ahol a 45 fős mezőnyből a többi 44 állati eredetű termékeket használt.

A mc² Burgerünket a legjobb vegetariánus burgernek választották, és így vélekedtek róla: "Isteni gyógynövényes íz, vonzó illattal".
Alapítónk, Jaap Korteweg története, mint egy vegetariánus húsimádó, aki útjára indította a The Vegetarian Butchert egyre több és több emberhez jut el. Mindezek mellet pedig trófeagyűjteményünk a Veggiebite Award és a Vegan Award díjával bővült, 'Vegán-barát Vállalat' kategóriában.

Az új gyárunk megvalósítására a közösség finanszírozásának segítségével 2.5 millió Euro gyűlt össze, mindössze három hét alatt. Tisztán látszik, hogy mennyire nagy volt, és még nagy midig a kereslet a termékeink - mint az állati hús alternatívája - iránt.

2015. November 1-én szerveztünk egy fogadást a rajongóink, részvényeseink és partnereink számára a leendő új gyárunkban. Jaap Korteweg elnyerte az Év Vállalkozója címet is ebben az évben.

Megnyitottuk az elő külföldi concept store-unkat Berlinben. Egy hely, ahol megismertethettük a német húsimádóknak a márkánkkal és termékeinkkel. Az Unileverrel is ekkor kezdünk el először közösen dolgozni. Egy különleges együttműködés, ahol az Unox márkával megalkottuk az első vegetariánus golyókat. Amit mára sokan már 'Vegetarian Hacked Balls in Satay Sauce' néven ismernek.

Ebben az évben is sok elismerést gyűjtöttünk be. A Vegetarian Bratwurst termékünk nemzetközi sikernek örvendett és elnyerte Leedsben a „Legjobb kolbász” és Belgiumban a "Legjobb Vegán BBQ Termék" díjat.

A vegán csirkefalatkáink elnyerték a "Legjobb Vegán Termék" díját a 2016-os Vegan Awardson, és a PETA a "Legegyüttérzőbb Vállalat" címmel illetett meg minket.

Az Eurogroup for Animals „Vállalat az állatokért 2016” díját is bezsebeltük, és Jaap Korteweg elnyerte az "Az év feltörekvő vállalkozója 2016-ban" címet. Micsoda esztendő volt ez!

Április 1-én a The Vegetarian Butcher megnyitotta saját éttermét Hágában, Hollandiában! Húsevőket, mindenevőket, vegetáriánusokat, vegánokat és flexitáriánusokat szeretettel várunk ebédre és vacsorára. Húsimádóknak állatok nélkül.

A New York Pizzával karöltve létrehoztunk egy 100%-ban növényi pizzát. Ezzel Hollandia az első olyan ország lett Európában, ahol megvalósul az egész országra kiterjesztett vegán pizza házhozszállítás.

A The Vegetarian Butcher 2018 Legmenőbb Holland Márkája! Rengeteg forduló és szakértői értékelés után elnyerjük a díjat a Vandebron and Tony's Chocolonely-t legyőzve. Még ennél is több győzelem! Többek közütt a FoodQualityAward of FoodPersonality zsűrije így vélekedett rólunk: "A The Vegetarian Butcher egy olyan vállalat, ami tényleg megváltoztatta a világot."

Az évet azzal a hírrel zártuk, hogy az Unilever a szárnyai alá vesz minket. Ezzel a remek együttműködéssel lehetőséget kapunk arra, hogy a missziónkat korlátok nélkül megvalósíthassuk és gyorsabban vigyük véghez ambicióinkat a növényi alapú étkezés tekintetében.

Az év végén a Burger Kinggel együttműködve nem kevesebb, mint 25 európai országban - köztük Magyarországon is - piacra dobjuk a Rebel WHOPPER®-t. Jelentős áttörés a küldetésünkben, hogy a világ legnagyobb hentesévé váljunk..

Bevezettük új csomagolásunkat és a The Vegetarian Butcher termékek már ebben az évben elérhetőek Németországban és Svájcban is!

2021-ben további országokkal bővül a lista, melyekben már piacon vannak a termékeink, ezzel további lépéseket téve küldetésünk megvalósításának irányába.

... és most végre Magyarországon is kapható már! Kóstold meg Te is mielőbb termékeinket!