Az én karácsonyi beiglim
Ismerd meg népszerű az én karácsonyi beiglim receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy az én karácsonyi beiglim recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
Feeds
1Person
Preparation time
180Perc
Közepes
Hozzávalók
- Hozzávalók
- 56 dekagramm finomliszt
- 21 dekagramm Ráma
- 2 dekagramm élesztő
- 3 dekagramm cukor
- 1 dl tej
- 1 csipetnyi só
- 2 darab tojássárgája
- A diótöltelékhez
- 25 dekagramm porcukor
- 30 dekagramm darált dió
- 1.5 darab reszelt alma
- 10 dekagramm apróra vágott birsalmasajt
- 5 dekagramm mazsola
- 5 dekagramm sárgabarcklekvár
- A máktöltelékhez
- 2.5 dl tej
- 30 dekagramm darált mák
- 25 dekagramm porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 7 dekagramm mazsola
- 2 evőkanál nagyon apróra vágott ananászbefőtt
- 1 csipetnyi só
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
- A tészta nyújtásához
- 1 darab liszt
- A tetejére
- 2 darab tojásfehérje
Elkészítési mód
- A lisztet a Ramával elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt 1 dl tejben elkeverem, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a Ramás liszthez. Megsózom, a tojások sárgáját is hozzáadom, majd jól összedolgozom. Ha már sima, belisztezett deszkán 4 kis cipóra osztom. Tetejüket is belisztezve konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. A diótöltelékhez a cukrot fél deci vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, meg a sárgabaracklekvárral összekeverem. A máktöltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát, a vaníliás cukrot, a lecsöpögtetett ananászbefőttet, a sót és a fűszereket. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről, és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát belisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és rákenem a töltelékeket, (két diós és két mákos rúd lesz belőle). A tésztát szorosan feltekerem, végeit úgy nyomom össze, nehogy a töltelék kifolyjon. A beigliket egymástól 3 centi távolságra sütőlemezre fektetem. Felvert tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen 1 órát hagyom pihenni. Ezután újból megkenem tojásfehérjével, és fél órányi várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva, hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető.
Heti étrend
Mostantól nem kell azon törd a fejed, hogy mi legyen a heti étrended. Mesélj kicsit magadról és készítek egy személyre szabott étrendet