só | 1 csipetnyi |
---|---|
liszt | 50 dekagramm |
sütőpor | 1 csipetnyi |
tejföl | 1 evőkanál |
langyos tej | 1 dl |
élesztő | 2.5 dekagramm |
cukor | 8 dekagramm |
tojássárgája | 3 darab |
Ráma | 30 dekagramm |
Ráma | 8 dekagramm |
---|---|
víz | 1 kevés |
cukor | 6 evőkanál |
kakaópor | 5 evőkanál |
szilvalekvár (csak ezzel az igazi) | 1 üvegcse |
---|---|
tej | 3 dl |
cukor | 30 dekagramm |
darált mák | 50 dekagramm |
Zsermák a Desszertek kategóriában
Az élesztőt kevés langyos tejben pici cukorral felfuttatom. A Ramát elmorzsolom a lisztben. Mikor felfutott az élesztő az összes hozzávalóval linzer tészta keménységű tésztát gyúrok és 3 részre osztom a tésztát.
A tejet felteszem főzni a cukorral, mikor forr, ráöntöm a mákra, összekeverem, és kihűtöm. Kinyújtom az első lapot és tepsibe (36x36) teszem. Lekenem lekvárral, és ráteszem a töltelék felét, megint lap, lekvár, töltelék, és ismét lap a tetejére. Kelesztem langyos helyen fél órát.
Megszurkálom a tetejét és megsütöm. A kakaót a cukorral elkeverem, és annyi vizet adok hozzá hogy simára tudjam keverni.
Állandó kevergetés közben felforralom. Leveszem a tűzről és elkeverem benne a Ramát. Még melegen a kihűlt zsermákra simítom. Hűvös helyre teszem, másnap szeletelem.