Zsemlekenyér recept.
100 ml vízben az élesztőt feloldjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, ebbe tesszük az összes többi hozzávalót, majd a vízben oldott élesztőt és a maradék vizet is. Összekeverjük és rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Cipót formázunk és 1 órán át letakarva a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, egy lisztezett deszkán 12 egyforma darabra vágjuk. Gömbölyítjük őket és hagyjuk állni 10 percet.
Ezután zsemléket formázunk belőle, majd a deszkán kicsit végiggörgetjük, hogy kicsit hosszúkás alakú legyen. Egy tepsibe sütőzacskót teszünk és attól függően, hogy kicsi, vagy nagy a zacskó, vagy 6, vagy mind a 12 db-ot beletesszük nem túl szorosan egymás mellé. Egy sorba 6 db-ot. Hagyjuk őket duplájára kelni 30 perc alatt.
Egy éles vékony késsel óvatosan benyúlunk a zacskóba és kicsit bevágjuk a tetejüket. Lezárjuk a zacskó száját és betesszük a sütőbe sülni. 220 fokon 15 percig sütjük, majd visszavesszük 200 fokra és még 15 percig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Kivesszük a sütőből, szétvágjuk a sütőzacskót és hagyjuk hűlni őket.