Feltöltve:

Zöldséges kenyérlángos

timer 45
mood Közepes
person 4 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

víz1 dl
Paradicsom2 darab
vöröshagyma1 darab
Tojás1 darab
Olaj1 evőkanál
Liszt30 dekagramm
kemény sajt30 dekagramm
Sütőpor1 csomag
olívabogyó10 darab
zöldpaprika1 darab

A kenyérlángosról
Hajdanán, amikor még nem léteztek boltok, ahol a kenyerek szépen sorakoztak a polcokon, vagy pékségek, ahol a kenyérlángosok sültek, őseink maguk készítettek a kenyeret. Heti egyszer került erre sor, mert akkor még nagy munka volt a kemence befűtése. Bedagasztottak egy nagyobb mennyiségű tésztát, és miután megkelt, lecsíptek belőle egy kis darabot. A nagy tésztából kenyér készült a kemence hátsó részében, elöl pedig a lecsípettből -vmiután kilapogattákv- lángos.
A kenyérlángos alapja egyszerű kenyértészta. Napjainkban újra divatossá vált a kenyér házilag való elkészítése, és ha türelmesek vagyunk a tészta kelesztését illetően, akkor nagyon finom variációkban elkészíthetjük magunknak a kenyérlángost.
Első lépésben a liszthez hozzákeverjük a sütőport, tojást, olajat és vizet. Miután a kenyérlángos tésztát összegyúrtuk, osszuk négy egyenlő részre, és nyújtsuk ki kerek lángosokra. Sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük kb. 20 percig 180 fokon.
A kenyérlángost számos variációban elkészíthetjük. Lehet hagymás-tejfölös, vagy akár zöldséges kenyérlángos is. Az utóbbi esetben a kisült kenyérlángos tetejére tegyük a zöldségeket, és utána még süssük kb. 10 percig sütőben.
A kenyérlángos Magyarországon számos rendezvényen, különböző vásárokban vagy fesztiválokon is kapható. Egy jellegzetes ételkülönlegesség, az ideérkező turisták egyik kedvence. A kenyérlángos szép összegekért vehető meg ilyen eseményeken, így megéri otthon, saját magunk által készített kenyérlángos sütésével is kísérletezni.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A liszthez adjuk hozzá a sütőport, a tojást, olajat és 1 dl vizet. Gyúrjuk össze a tésztát. Osszuk négy részre és nyújtsuk ki kerek lángosokra.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe és süssük kb. 20 percig 180 fokon.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Reszeljük le a sajtot egy nagylyukú reszelőn. Vágjuk fel szeletekre a hagymát, szeleteljük fel a paradicsomot és a paprikát is.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    A lángosokra tegyünk egy adag zöldséget, szórjuk meg apróra vágott snidlinggel és olívabogyóval, majd süssük még kb. 10 percig 180 fokon.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Krumplilángos

timer 130"
mood Könnyű
thumb_up 2

Lángos

timer 130"
mood Könnyű
thumb_up 2

Kenyérlángos

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 3

Kefíres lángos

timer 15"
mood Közepes
thumb_up 0

Sajtos-tejfölös lángos

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lángos

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lángos

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplis-húsos mini lángos

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 0

Kenyérlángos

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 0

Burgonyalángos maradékból

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Lángos

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött lángos

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Sajtos tejfölös lángos

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0