A kenyérlángosról
Hajdanán, amikor még nem léteztek boltok, ahol a kenyerek szépen sorakoztak a polcokon, vagy pékségek, ahol a kenyérlángosok sültek, őseink maguk készítettek a kenyeret. Heti egyszer került erre sor, mert akkor még nagy munka volt a kemence befűtése. Bedagasztottak egy nagyobb mennyiségű tésztát, és miután megkelt, lecsíptek belőle egy kis darabot. A nagy tésztából kenyér készült a kemence hátsó részében, elöl pedig a lecsípettből -vmiután kilapogattákv- lángos.
A kenyérlángos alapja egyszerű kenyértészta. Napjainkban újra divatossá vált a kenyér házilag való elkészítése, és ha türelmesek vagyunk a tészta kelesztését illetően, akkor nagyon finom variációkban elkészíthetjük magunknak a kenyérlángost.
Első lépésben a liszthez hozzákeverjük a sütőport, tojást, olajat és vizet. Miután a kenyérlángos tésztát összegyúrtuk, osszuk négy egyenlő részre, és nyújtsuk ki kerek lángosokra. Sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük kb. 20 percig 180 fokon.
A kenyérlángost számos variációban elkészíthetjük. Lehet hagymás-tejfölös, vagy akár zöldséges kenyérlángos is. Az utóbbi esetben a kisült kenyérlángos tetejére tegyük a zöldségeket, és utána még süssük kb. 10 percig sütőben.
A kenyérlángos Magyarországon számos rendezvényen, különböző vásárokban vagy fesztiválokon is kapható. Egy jellegzetes ételkülönlegesség, az ideérkező turisták egyik kedvence. A kenyérlángos szép összegekért vehető meg ilyen eseményeken, így megéri otthon, saját magunk által készített kenyérlángos sütésével is kísérletezni.