A zöldbabfőzelékről
A főzelékek fontos részei az étkezésünknek a bennük található tápanyagok miatt. A zöldbabfőzelék kiemelkedően jó tápanyagforrás a zöldbabnak köszönhetően. Szezonja tavasz végétől akár szeptemberig is eltarthat. A zöldbabfőzeléknek magas az A, C és a K vitamin tartalma, valamint gazdag rostokban, mangánban és folsavban is bővelkedik. A zöldbabfőzelékben lévő kálium elősegíti a szervezetben a jobb sejttermelést. Ezenkívül a zöldbabnak alacsony a kalóriatartalma, így akiknek figyelniük kell a napi kalóriabevitelre, nyugodtan fogyaszthatják nagyobb mennyiségben is. Ezen felül a zöldbabfőzelék a zöldbabnak köszönhetően remek antioxidáns forrás, és a szív- és érrendszerre is jó hatással van, valamint gazdag omega-3 zsírsavakban, és a benne lévő flavonoidok és karotinoidok gyulladásgátló hatásúak. A magyaros zöldbabfőzelék főbb összetevői a zöldbab, a tejföl és a rántás. Fűszerezhetjük kedvünkre a zöldbabfőzeléket babérlevéllel, fokhagymával, sóval, borssal. A tejföl egy elhagyható hozzávaló, laktózérzékenyek nyugodtan mellőzhetik, vagy kiválthatják laktózmentes tejföllel. A zöldbabfőzelék remek köret, sült virslivel és fasírttal is nagyon finom. Ha szeretnénk fokozni az ízeket a főzelékben, tegyünk bele egy kicsivel több fokhagymát. Ha további plusz, izgalmas íz elérésére vágyunk, szórjunk bele kaprot a főzési folyamatunk alatt. Ha a kaprot nem szeretjük, helyettesíthetjük esetleg tárkonnyal, úgy is nagyon finom eredményt fogunk kapni. A zöldbabfőzelék babáknak is remek választás, nekik turmixolva tálaljuk.
A babot öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ízesítsük Delikáttal és babérlevéllel. Főzzük kb. 10-12 percig.
Ezalatt egy másik lábosban forrósítsuk fel az olajat és pirítsuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Röviden pirítsuk össze vele a zúzott fokhagymát, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk röviden (fél perc).