víz | dl |
---|---|
petrezselyem zöld | 1 csokor |
tejföl | 1 dl |
füstölt szalonna | 4 dekagramm |
babérlevél | 1 darab |
Knorr Pörköltízesítő kocka | 2 darab |
liszt | 1 evőkanál |
Delikát ételízesítő | 1 teáskanál |
gerezd fokhagyma | 2 darab |
zeller | 1 darab |
zöldpaprika | 1 darab |
ecet | 1 evőkanál |
sárgahüvelyű zöldbab | 1 kilogramm |
Zöldbab főzelék a Főételek kategóriában
A meghámozott zellert reszeljük le a reszelő nagylyukú oldalán tegyük egy lábosba a zöldbabbal együtt, öntsük le kb. 6 dl forró vízzel és hozzuk forrásba.
Adjuk a babhoz a fél zöldpaprikát (egészben, hogy a végén ki tudjuk venni), a babérlevelet és egy fokhagymagerezdet. Ízesítsük kevés Delikáttal és a Knorr Pörkölt kockákkal, főzzük kb. 15 percig.
Ezalatt vágjuk apró kockára a szalonnát és egy serpenyőben olvasszuk ki a zsírját. Reszeljünk bele egy fokhagyma gerezdet, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk meg zsemleszínűre.
Adjuk hozzá a tejfölt, kb. 1 dl hideg vizet és keverjük el csomómentesre.
Vegyük ki a zöldpaprikát, a babérlevelet és az egészben hagyott fokhagymát, majd folyamatosan kevergetve adjuk a rántást a forrásban lévő főzelékhez. Főzzük készre kb. 5 perc alatt.
Végül ízesíthetjük egy kis ecettel és tálalhatjuk apróra vágott petrezselyem zölddel. Tipp: készíthetjük konzerv babból is, de azt csak hozzuk forrásba, ne főzzük tovább 15 percig, mint a fagyasztottat.