Zakuszka
Zakuszka
  • timer150 perc
  • moodKönnyű
  • person3 fő

Hozzávalók:

  • vöröshagyma - 1 kilogramm
  • olaj - 1 liter
  • babérlevél - 8 darab
  • padlizsán - 5 kilogramm
  • paradicsomlé - 1 liter
  • kápia paprika - 3 kilogramm
  • pritamin paprika - 2 kilogramm

Elkészítés:

  1. A padlizsánt szurkáljuk meg és süssük meg a sütőben. A paprikákat szintén süssük meg a sütőben. )Ha tehetjük, süssük parázson, vagy grillen, még finomabba lesz)
  2. Ha kész, tegyük őket nagyobb edényekbe és fedjük le őket folpackkal 15-20 percre. Így kihűlnek valamelyest, meg is tudjuk őket fogni, illetve sokkal könnyebben le tudjuk a héjukat szedni. A paprikának távolítsuk el a magját és a csumáját is. Daraboljuk, vagy egy konyhai aprítóban aprítsuk össze őket.
  3. A hagymát aprítsuk föl és az olajon pirítsuk meg üvegesre. Majd adjuk hozzá a padlizsánt, a paprikát és a paradicsomlevet. Ízesítsük Delikáttal. Hozzuk forrásba, majd főzzük kb. 2 órán át lassú tűzön. Legyünk mellette és keverjük meg gyakran, különben ki fog fröccsenni mindig.Onnan tudjuk majd, hogy kész, hogy az olaj kiválik a tetején és a sűrűsége is megfelelő lesz.
  4. Ebből a mennyiségből kb. 3 l zakuszkánk lesz. Tegyük jól kimosott, majd szárazra törölt üvegekbe. Kb. 2 napig tegyük őket száraz dunsztba. Tálaljuk pirítóssal, pita kenyérrel, vagy éppen grillezett húsok mellé.