Whiskys gesztenyetörzs
Whiskys gesztenyetörzs
  • timer40 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tojás - 5 darab
  • cukor - 14 dekagramm
  • liszt - 6 evőkanál
  • keményítő - 2 evőkanál
  • kakaó - 6 evőkanál
  • cukrozott gesztenye (kihagyható) - 10 darab

Gesztenyehab

  • gesztenyemassza - 25 dekagramm
  • whisky - 2 evőkanál
  • zselatin - 2 lap
  • nagyon hideg tejszín - 3 dl

Whiskys szirup

  • cukor - 10 dekagramm
  • whisky - 2 evőkanál

Elkészítés:

  1. Gesztenyehab: keverjük össze a gesztenyemasszát két evőkanál vízzel és whiskyvel. Gőz fölött olvasszuk meg a zselatint egy kevés vízben és adjuk a masszához. Verjük fel a tejszínt és ezt is keverjük a masszába, majd a hűtőben tároljuk addig amíg a tészta el nem készül. Whiskys szirup: forraljunk fel 1 dl vizet a cukorral, adjuk hozzá a whiskyt, keverjük el, és hagyjuk hűlni. Melegítsük a sütőt 180 fokra. Válasszuk el a tojásfehérjét a sárgájától. A sárgáját keverjük össze a cukorral, verjük habbá a fehérjéjét, majd óvatosan keverjük a sárgához. Szitáljuk át a lisztet a keményítővel és a négy evőkanál kakaóval, tegyük a tésztába ezt a finom port, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük és süssük 10 percig. Tegyük ki a piskótát egy rácsra, itassuk át a piskótát a sziruppal, kenjünk rá 5 mm vastagon krémet, majd hintsük meg a korábban széttört gesztenyével. Tekerjük fel, és hagyjuk kihűlni. A tészta végeiből vágjunk le 1-1 szeletet ferdén és tegyük őket a tetejére, mintha csomó lenne a fában. Borítsuk be a piskótát a maradék krémmel, villával mintázzuk, és hintsük meg kakaóval.