Vörösboros kolozsvári szalonnás spagetti csőben sütve
Vörösboros kolozsvári szalonnás spagetti csőben sütve
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 5 evőkanál
  • víz - 1 liter
  • oregánó - 1 evőkanál
  • paradicsom - 3 darab
  • vöröshagyma - 1 darab
  • sajt - 15 dekagramm
  • szalonna - 20 dekagramm
  • vörösbor - 2 dl
  • fokhagyma - 2 darab
  • tészta - 50 dekagramm
  • só - 5 teáskanál
  • bazsalikom - 1 darab
  • paradicsomsűrítmény - 40 dekagramm

Elkészítés:

  1. A vizet a sóval és pár csepp olajjal feltesszük főni, majd amikor felforrt beledobjuk a tésztát, amit csak al'dente főzünk meg, kívülről kicsit puhább, a belseje roppanós. Ha kifőtt leszűrjük a levét és pár csepp olajjal meglocsoljuk, hogy ne legyen száraz. A hozzávalókat felaprítjuk, a szalonnát, a megmosott paradicsomokat és a megpucolt hagymát, a fokhagymát későbbre félretesszük.
  2. Egy serpenyőben felforrósítjuk 3 evőkanál margarint, és beledobjuk a kis kockákra vágott szalonnát, ami eléggé fröcsköl ezért azt lefedjük. Amikor már a fröcskölés abbamarad és eléggé átpirultak a szalonnakockák, rádobjuk a hagymát és azzal is összepirítjuk, majd a paradicsommal is. Óvatosan sózzuk a szalonna sóssága miatt, borsozzuk, majd felöntjük vízzel. Amikor a leve kicsit elfőtt, akkor beleöntjük a vörösbort, majd a paradicsomkonzerv sűrítményt, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát és a főzés vége előtt egy-két perccel az oregánót is.
  3. A sajtot lereszeljük. A közben kifőtt tésztát egy evőkanál margarinnal szétterítjük egy tepsiben és ráöntjük ai ragut. Elegyengetjük a sűrűjét, a leve ugyanis befolyik a tészta közé. A reszelt sajttal megszórjuk, majd 300 fokon a pizzasütő funkción, ha van ilyenünk, ha nincs 250 fokon átsütjük, 20 perc alatt, amíg a sajt meg nem pirul.