Vörösboros kakaspörkölt a Főételek kategóriában
A kakast daraboljuk fel, majd a nagyobb darab húsokat (comb, mell, farhát) egy bárd segítségével felezzük, harmadoljuk.
Egy serpenyőben forró olajon kezdjük el lepirítani a húsdarabok minden oldalát.
Közben egy nagyobb lábosban zsíron dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a babérleveleket.
Majd öntsük föl a vörösborral. A bort forraljuk el kb. 2-3 evőkanálnyi mennyiségre. (Ha vörösborral főzünk, ne a végén adjuk az ételhez, mert akkor élesztős, és alkoholos ízű lesz a végeredmény. Jobb, ha nagyobb mennyiségű bort elforralunk a főzés elején, így minden olyan anyag benne marad koncentráltan az ételben, ami fontos és értékes, minden más pedig elpárolog.)
A paprikát és a házias pörköltalapot elkeverjük a hagymán, majd mindezt öntsük egy hőálló edénybe. Majd adjuk hozzá a kakashúst, a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. A serpenyőre ragadt pörzsanyagot egy kis vízzel, vagy vörösborral fölszedjük és hozzáadjuk a kakashoz. Öntsünk még hozzá kb. 2-3 dl vizet.
(Természetesen fazékban is főzhetjük a pörköltünket a tűzön.)
Fedjük le az edényt és tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe. Főzzük kb. 3 órán át, míg a hús megpuhul. Természetesen a hús minőségétől és az állat korától ez az idő változhat, így időnként ellenőrizzük azt. Ha szükséges, pótoljuk a vizet is.
Tálaljuk nokedlivel, főtt burgonyával, burgonya pürével, vagy tarhonyával.