Virslivel töltött burgonyás lángos a Főételek kategóriában
A többször átszitált lisztet tegyük meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtassuk fel az élesztőt.
Felfuttatás: az élesztőt, mielőtt a liszthez adnánk, rendszerint tejben felfuttatjuk. 1-1,5 dl langyos, nem forró tejben elkeverünk egy kávéskanálnyi cukrot, beleszitálunk egy kanál lisztet és a lehető legkisebb darabokban belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és huzatmentes, langyos helyre tesszük. Az élesztő akkor "futott" fel, ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Ilyenkor beleszitálunk még 2-3 evőkanál lisztet és szétnyomjuk az esetleges élesztődarabokat, majd 5-10 perc újabb pihentetés után felhasználhatjuk a tésztához.
A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozzuk el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel és a maradék tejet is hozzáadva, sok levegőt beledolgozva, dagasszuk sima tésztává.
Tegyük egy kilisztezett edénybe, langyos helyre, takarjuk le és hagyd megkelni. Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsuk ujjnyi vastagra, vágjuk egyforma, kb. féltenyérnyi darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyjuk még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogassuk laposra és bő, forró olajban mindkét oldalukon süssük pirosra.
Jó vékonyra húzzuk ki olajos kézzel a lángos tésztát, majd egy db virslit helyezzünk a felső felére és tekerjük fel. Először fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül. Tejföllel, reszelt sajttal fogyasztjuk.