sárgarépa | 20 dekagramm |
---|---|
vöröshagyma | 20 dekagramm |
cukor | 40 dekagramm |
uborka | 20 dekagramm |
babérlevél | 4 darab |
só | 4 evőkanál |
zöldpaprika | 6 darab |
egész fekete bors | 10 mag |
hideg víz | 4 liter |
fejes káposzta | 1 kilogramm |
20%-s ecet | 4 dl |
nátrium benzonát | 1 teáskanál |
borkén | 1 teáskanál |
zöld paradicsom | 6 darab |
Vegyesvágott savanyúság a Saláták kategóriában
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd vékonyra szeljük, vagy gyaluljuk.
A sárgarépát megpucoljuk vékony csíkokra vágjuk.
A paprikát és paradicsomot megmossuk, csumáját eltávolítjuk, vékony csíkokra vágjuk.
Uborkát megmossuk, szeleteljük.
A hagymát megpucoljuk, szeleteljük.
Majd ezeket mind egy nagy tálba rakjuk, és enyhén sózzuk. Jól összekeverjük, és 30 percig állni hagyjuk.
Ezután levét jól kinyomkodjuk, és tisztára mosott üvegekbe töltjük, ügyeljünk arra hogy a zöldségek körülbelül ugyanolyan arányba kerüljenek minden üvegbe.
Közben készítsük el a felöntőlevet.
Egy fazékba kimérjük a 4 liter vizet, hozzáadjuk a cukrot, sót, babérlevelet, borsot, jól felforraljuk, majd miután felforrt, pár percig forraljuk, elzárjuk, és hozzáadjuk az ecetet és a borként.
Kihűtjük a levet, majd miután kihűlt ráöntjük a zöldségekre.
Légmentesen zárjuk őket csavaros tetővel.
Ebből mennyiségből körülbelül 8 üveg, 7decis savanyúságot lehet elkészíteni.