Vegán krumplifőzelék gombafasírttal - Noraspiration konyhájából
Vegán krumplifőzelék gombafasírttal - Noraspiration konyhájából
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

    Krumplifőzelékhez

    • olívaolaj - 1 evőkanál
    • krumpli - 2,7 kilogramm
    • vegán tejföl - 250 gramm
    • keményítő - 2-3 evőkanál
    • majoránna - 1 csipetnyi
    • babérlevél - 4-5 darab
    • só, bors, fűszerpaprika - 1 csipetnyi

    Gombafasírthoz

    • olívaolaj - 1 evőkanál
    • gomba - 500 gramm
    • zabpehely - 1,5-2 bögre
    • sörélesztőpehely - 1 bögre
    • friss petrezselyem - 2 marék
    • vöröhagyma - 1 darab
    • gerezd fokhagyma - 2 darab
    • keményítő - 1 amennyit felvesz
    • só, bors, kömény, fűszerpaprika - 1 csipetnyi

    Elkészítés:

    1. A krumplit meghámozzuk és “kockákra” vágjuk.
    2. Az olajat egy mély lábas alján felmelegítjük, kicsit megpirítjuk a fűszerpaprikát, sóval és kevés borssal. Erre jön majd a krumpli, amit annyi vízzel öntünk fel, hogy teljesen ellepje, és kb. 20-30 percig főzzük (ezalatt elkészül a gombafasírt - 5. lépéstől az elkészítés). Kb 15 perc után beletesszük 4-5 babérlevelet.
    3. Mikor a krumplink megfőtt, akkor egy tálban összekeverjük a vegán tejfölt 1-2 merőkanál főzővízzel és a keményítővel. Keményítőből annyit rakjatok bele, amitől a keverék sűrű lesz. Ajánlom, szitáljátok át, hogy ne csomósodjon össze.
    4. Ha csomómentes a mixünk, akkor visszaöntjük a krumplikra, elkeverjük, és alacsony lángon tovább főzzük, hogy besűrűsödjön. Ennek kell egy kis idő, ám ha nagyon híg maradna, akkor még több keményítőt kell használni, amit elég ezután csak a főzővízzel kikeverni. Ha nem zavar a glutén, a keményítőt cseréld lisztre.
    5. Robotgépben a gombát turmixoljuk, nagyon kevés vizet adhatunk hozzá, ha nem vinné egyszerűen a gép.
    6. Ezután beletesszük a zabpehelynek a felét, a sörélesztőpelyhet, kevés olajat, a fűszereket, hagymát, petrezselymet és a fokhagymát. Turmixoljuk, majd megkóstoljuk. Ízlés szerint tovább fűszerezzük, akár sörélesztőpehellyel is.
    7. Mikor elkészült, hozzákeverjük egy kanállal a maradék zabpelyhet és serpenyőben olaj alatt, közepes-magas hőfokon kisütjük mindkét oldalát. Arra figyeljünk, hogy ragadós masszánk legyen, ha nagyon szétesne, akkor adjunk még bele több zabpelyhet, vagy keményítőt.
    8. Addig süssük míg szépen bebarnul mindkét oldala a fasírtnak.