olívaolaj | 1 evőkanál |
---|---|
krumpli | 2,7 kilogramm |
vegán tejföl | 250 gramm |
keményítő | 2-3 evőkanál |
majoránna | 1 csipetnyi |
babérlevél | 4-5 darab |
só, bors, fűszerpaprika | 1 csipetnyi |
olívaolaj | 1 evőkanál |
---|---|
gomba | 500 gramm |
zabpehely | 1,5-2 bögre |
sörélesztőpehely | 1 bögre |
friss petrezselyem | 2 marék |
vöröhagyma | 1 darab |
gerezd fokhagyma | 2 darab |
keményítő | 1 amennyit felvesz |
só, bors, kömény, fűszerpaprika | 1 csipetnyi |
Vegán krumplifőzelék gombafasírttal - Noraspiration konyhájából a Főételek kategóriában
A krumplit meghámozzuk és “kockákra” vágjuk.
Az olajat egy mély lábas alján felmelegítjük, kicsit megpirítjuk a fűszerpaprikát, sóval és kevés borssal. Erre jön majd a krumpli, amit annyi vízzel öntünk fel, hogy teljesen ellepje, és kb. 20-30 percig főzzük (ezalatt elkészül a gombafasírt - 5. lépéstől az elkészítés). Kb 15 perc után beletesszük 4-5 babérlevelet.
Mikor a krumplink megfőtt, akkor egy tálban összekeverjük a vegán tejfölt 1-2 merőkanál főzővízzel és a keményítővel. Keményítőből annyit rakjatok bele, amitől a keverék sűrű lesz. Ajánlom, szitáljátok át, hogy ne csomósodjon össze.
Ha csomómentes a mixünk, akkor visszaöntjük a krumplikra, elkeverjük, és alacsony lángon tovább főzzük, hogy besűrűsödjön. Ennek kell egy kis idő, ám ha nagyon híg maradna, akkor még több keményítőt kell használni, amit elég ezután csak a főzővízzel kikeverni. Ha nem zavar a glutén, a keményítőt cseréld lisztre.
Robotgépben a gombát turmixoljuk, nagyon kevés vizet adhatunk hozzá, ha nem vinné egyszerűen a gép.
Ezután beletesszük a zabpehelynek a felét, a sörélesztőpelyhet, kevés olajat, a fűszereket, hagymát, petrezselymet és a fokhagymát. Turmixoljuk, majd megkóstoljuk. Ízlés szerint tovább fűszerezzük, akár sörélesztőpehellyel is.
Mikor elkészült, hozzákeverjük egy kanállal a maradék zabpelyhet és serpenyőben olaj alatt, közepes-magas hőfokon kisütjük mindkét oldalát. Arra figyeljünk, hogy ragadós masszánk legyen, ha nagyon szétesne, akkor adjunk még bele több zabpelyhet, vagy keményítőt.
Addig süssük míg szépen bebarnul mindkét oldala a fasírtnak.