Vargánya gombás babgulyás a Levesek kategóriában
Előkészítés
A babot a főzést megelőző napon áztassuk be, ez nagyban meg fogja könnyíteni a dolgunkat. Ha előző este elfeledkeztünk erről, azért 2-3 órára mindenképpen áztassuk be langyos vízbe. A babot és a húst külön-külön készítsük el, annak érdekében, hogy mind a kettő megfelelően puhaságú legyen.
Főzés
A beáztatott babot vízben feltesszük főni úgy, hogy a babot jól ellepje a víz, ehhez hozzáadunk 1 db Knorr Marha Házias Levesalapot, melyet alaposan elkeverünk a babbal. Sót nem használunk, mert a Házias Levesalapban megvan a megfelelő mennyiség ehhez. A vízbe rakjunk babérlevelet is, majd közepes lángon, időnként megkeverve főzzük puhára – ez kb. 30-40 perc.
Szalonna pirítás
A szalonnát (lehetőleg a füstölt fajtából) apró kockákra vágjuk, majd egy külön edényben kevés olajon megpirítjuk – figyeljünk arra, hogy egyenletesen piruljon, így néha kevergessük meg, Közben vágjuk finomra a vöröshagymát, adjuk hozzá a szalonnához, majd alaposan keverjük el.
Marhahús előkészítés
Amíg a hagyma is megpirul, vágjuk kockákra (kb. 1,5 X 1,5 cm-es darabokra) a marhahúst – a marha lábszárat érdemes előbb hosszában, majd keresztben felvágni, s így felkockázni azért, hogy a rostok egymásra merőlegesek legyenek, ezáltal hamarabb és gyorsabban fog megpuhulni a hús.
Összekeverés
A felkockázott marhahúst hozzáadjuk a szalonnával elkevert vöröshagymához, összekeverjük, és tovább pirítjuk, esetleg még apróra vágott tv paprikát adhatunk hozzá. Hagyjuk, hogy jól összepiruljanak. Ízesítsük, adjunk hozzá egy kevés köménymagot, fűszerpaprikát, Delikátot, házilag elkészített fűszerkeveréket (borsikafűből, kakukkfűből, majoránnából) és törött borsot, keverjük össze, öntsük fel egy kevés vízzel, majd fedjük le. Amikor már fő, adjunk hozzá 1 db Knorr Marha Házias Levesalapot, majd fedjük le újra és pirítsuk tovább. Pár perccel később adjuk hozzá a zúzott fokhagyma egy részét, keverjük át, és főzzük tovább, a hús nagyságától függően 20–30 percig.
Zöldségek előkészítése
Készítsük elő a megtisztított zöldségeket, vágjuk kockákra a zellert és a sárgarépát, karikázzuk fel a fehérrépát
Főzés
Az idő leteltével adjuk hozzá a burgonyát, a zöldségeket és a fokhagyma maradék részét, keverjük át. Ellenőrizzük, hagy a babunk elég puha-e már, ha igen, akkor a babérlevelet távolítsuk el, majd a babot öntsük a húsunkhoz és öntsük fel egy kevés vízzel. Hozzáadjuk az utolsó Knorr Marha Házias Levesalapot, átkeverjük és fedő alatt még kb. 15 percig főzzük.
Tálalás
Amíg a hús és a bab összefő, addig vágjuk fel a szárított vargánya gombánkat, Szórjuk a levesünk tetejére. Végezetül szórjuk még meg a levesünket egy kevés borsikafűs-kakukkfüves-majoránnás fűszerkeverékkel, főzzük még pár percig, hogy rottyanjon egyet, kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal, majd jöhet a tálalás. Mélytányérban, friss kenyérrel, ízlés szerint karikákra vágott erős paprikával és tejföllel tálaljuk.