Feltöltve:

Vargabéles leveles tésztából

timer 90
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

előre kinyújtott leveles tészta2 csomag
széles metélt50 dekagramm
túró50 dekagramm
Tojás5 darab
cukor vagy folyékony édesítőszer1 kevés
1 csipetnyi
mazsola1 darab
tejföl3.5 evőkanál
vaniliaaroma1 üvegcse
Rama a kenéshez1 kevés

"A vargabélesről
A vargabéles egyike nagy klasszikusainknak. Akár desszertként, akár főételként is elkészíthető. Honnan származik a vargabéles elnevezés? Mi a recept története? A vargabéles karrierje Erdélyből, a kolozsvári Darvas-vendéglőből indult. A béles szó maga töltött tésztát jelent. A Varga vezetéknevű vendéglősről elnevezett krém pedig egy túrós krémet takar. Állítólag a kolozsvári vargabéles akkora sikernek örvendett, hogy még Budapestről is a csodájára jártak.
A vargabéles hosszúmetéltből vagy cérnametéltből, réteslapból is elkészíthető. Megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik az ideális verzió. Van, aki az omlós tésztára esküszik, van, aki a réteslapot részesíti előnyben.
A vargabéles tölteléke is a végtelenségig variálható. Rumba áztatott mazsola, aszalt gyümölcsök, reszelt citromhéj is kerülhet a túrós masszába.
A vargabéles gyümölcsszósszal, lekvárral nyakon öntve is kitűnő. Áfonya, szeder, málnaszósz – mind remekül illik hozzá. A vargabéles langyosan tálalva az igazi. Miután kivettük a sütőből, várjunk egy keveset a tálalásig. Ha nem öntettel tálaljuk, szórjuk meg a tetejét egy kis porcukorral.
Szerencsére nem bonyolult az elkészítése, bolti tésztából is kitűnő, így bármikor gyorsan összedobhatjuk. Felhasználás előtt mindig ellenőrizzük, hogy a megvásárolt réteslapok nem túl szárazak-e. Ha nagyon elszántak vagyunk és szeretnénk még különlegesebbé tenni a receptet, mi magunk is készíthetünk hozzá saját készítésű, otthon kinyújtott rétestésztát.
"

Elkészítés

1. lépés

A széles metéltet kifőzöm, leöblítem, hagyom kihűlni. A túrót áttöröm, hozzáadom a tojások sárgáját, a cukrot, vagy folyékony édesítőszert, csipet sót, mazsolát, vanília aromát, 3-4 evőkanál tejfölt, és alaposan összekeverem. Ezután hozzáadom a kihűlt tésztát, ezzel is alaposan elkeverem, majd óvatosan hozzáadom a felvert tojásfehérjéket.

2. lépés

Egy megfelelő méretű tepsit (a leveles tészta méretétől függően) kikenek Ramával, majd beleterítem az egyik leveles tésztát, eloszlatom rajta a túrós tölteléket, majd a másik leveles tésztával befedem. Tetejét több helyen megszurkálom és olvasztott Ramával megkenem.

3. lépés

Előmelegített, közepes hőfokú sütőben kb. 30 perc alatt ropogósra sütöm. Ha kihűlt, ízlés szerinti kockákra vágom és porcukorral megszórva tálalom.

4. lépés

Sokkal gyorsabban és könnyebben elkészíthető, mint a rétestésztás változat, nem kell a lapokat Ramával megkenni és szeleteléskor nem törik annyira mint a rétestésztás változatnál.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem
 Gluténmentes és laktózmentes muffin
Szerző: Tom Kató szerző:
Tom Kató

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem
 Laktózmentes karácsonyi keksz
Szerző: Anita Ács szerző:
Anita Ács

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem