Feltöltve:

Vaníliás csokoládés keksz, kétféleképpen

timer 45
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 2

Hozzávalók

az első változathoz

Ráma17.5 dekagramm
kristálycukor25 dekagramm
vaníliás cukor5 dekagramm
tojás1 darab
finomliszt35 dekagramm
étcsokoládé2.5 dekagramm
nagy citrom reszelt héja1 darab

a második változathoz

Ráma17.5 dekagramm
kristálycukor5 dekagramm
vaníliás cukor2 dekagramm
finomliszt25 dekagramm
étcsokoládé2.5 dekagramm
tojásfehérje1 darab

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Az első tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. A tojással tovább krémesítjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk.

  2. 2. lépés

    Az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük, a másikat a reszelt citromhéjjal ízesítjük. Sütőpapírból két kisebb lapot tépünk és a kétféle tésztát ezeken egyenletesen, kb. 35x25 cm-es lapokká lapítjuk. A tészta könnyen törik, ezért a legjobb, ha megnedvesített tenyerünkkel nyomkodjuk szét, de az is jó, ha ráteszünk egy sütőpapírt és ezen görgetjük a sodrófát.

  3. 3. lépés

    Ezután a citromos tésztát a csokoládésra csúsztatjuk, vagy borítjuk, ahogy éppen sikerül. Eligazgatjuk, majd felcsavarjuk, ahogyan a bejglit szokás. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, azután kb. 1 cm vastagon felszeleteljük. Kb. 35 kis keksz lesz belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 12 percig sütjük.

  4. 4. lépés

    A második tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük. Folpackba csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tenyerünkkel nyomkodva egyenként kb. 8 cm széles, 20 cm hosszú, 2 centi vastag téglalappá, - pontosabban téglatestté- formáljuk.

  5. 5. lépés

    A csokoládésat villával kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, a világosat ráillesztjük. Ezután keresztben kettévágjuk, majd a két tésztacsíkot, az egyiket megfordítva újra egymáshoz illesztjük, így kerülnek más-más színűek egymás mellé. A tészták találkozásánál is megkenjük tojásfehérjével, hogy egymáshoz ragadjanak.

  6. 6. lépés

    Készülhet úgy is, hogy nem egymás mellé, hanem egymásra illesztjük a tésztacsíkokat. Ennek a változatnak a metszete szeletelés után olyan lesz, mint a zebra. Kb. 1 centi vastagon felszeleteljük és az így kapott kb. 20 kis kekszet sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

  7. 7. lépés

    Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10 percig sütjük.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 1

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 3

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1