vadhús (vaddisznó vagy őz comb/lapocka) | 1 kilogramm |
---|---|
Knorr Marhahúsleves-kocka | 4 darab |
víz | 2 liter |
sárgarépa | 2 darab |
vöröshagyma | 1 darab |
fokhagymagerezd | 4 darab |
petrezselyem gyökér | 2 darab |
kisebb zellergumó | 10 dekagramm |
zöldborsó | 15 dekagramm |
babérlevél | 2 darab |
boróka bogyó | 2 darab |
szegfűbors | 2 darab |
szárított vargánya | 3 darab |
száraz fehér bor | 2 dl |
tejföl | 2 evőkanál |
petrezselyemzöld | 1 csokor |
olaj | 2 evőkanál |
Vadraguleves a Levesek kategóriában
Az olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a kockára vágott vadhúst, enyhén (1 tk) sóval sózzuk, adjuk hozzá a babérlevelet, szegfűborsot, borókabogyót, szárított vargányát. Pirítsuk – pároljuk saját levében.
Közben vágjuk kockára a zöldségeket. Ha a hús saját levét elfőtte, öntsük fel 2dl borral és 3 dl vízzel. Lassú tűzön főzzük tovább.
Hagyjuk, hogy a lé elpárologjon a húsról. Adjuk a húshoz a zöldségeket, pároljuk össze, öntsük fel 2 liter vízzel, adjuk hozzá a marhahúsleves kockákat és lassú tűzön főzzük kb. fél óráig.
Vegyük ki a babérlevelet, szegfűborsot és borókabogyót. Adjuk hozzá a zöldborsót, forraljuk 5 percig. A megtisztított fokhagymagerezdeket és a petrezselyem zöldet vágjuk egészen finomra, majd a főzés vége előtt 1-2 perccel adjuk a leveshez. Gazdagítsuk 1-2 kanál tejföllel vagy tejszínnel. A citrom ízlés szerint adható hozzá.