Vadas mártás őzhússal, petrezselymes burgonyagombóccal
Vadas mártás őzhússal, petrezselymes burgonyagombóccal
  • timer120 perc
  • moodNehéz
  • person8 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 2 dl
  • sárgarépa - 40 dekagramm
  • vöröshagyma - 2 darab
  • majoránna - 1 teáskanál
  • tojás - 3 darab
  • citromlé - 1 evőkanál
  • petrezselyemzöld - 1 csokor
  • olaj - 1 dl
  • füstölt szalonna - 10 dekagramm
  • cukor - 2 evőkanál
  • babérlevél - 2 darab
  • fokhagymagerezd - 4 darab
  • burgonya - 1 kilogramm
  • liszt - 5 dekagramm
  • Delikát ételízesítő - 1 evőkanál
  • zsír - 1 evőkanál
  • csemege uborka - 2 darab
  • paprika - 1 darab
  • vörösbor - liter
  • borókabogyó - 3 darab
  • bacon - 20 dekagramm
  • Globus Mustár - 2 evőkanál
  • őrölt bors - 1 teáskanál
  • egész bors - 10 mag
  • koriandermag - 1 teáskanál
  • petrezselyemgyökér - 20 dekagramm
  • őrölt fűszerpaprika - 1 evőkanál
  • őzhús - 1 kilogramm

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a páclevet. 2 liter vizet felforralunk és a vörösbor kivételével beletesszük a páclénél felsorolt összes hozzávalót. Felforraljuk, majd 5-6 perc forrás után levesszük a tűzről és hagyjuk ki hűlni. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vörösbort és beletesszük a hártyáitól megtisztított őz húst. Hűvös helyre tesszük és legalább egy napot pácoljuk. A húst kivesszük a pácléből hideg vízzel leöblítjük és szárazra töröljük.
  2. Egy magasabb sütőedényt zsírral kikenünk, belehelyezzük a pácolt húst, hozzáadjuk a nagyobb darabokra feldarabolt vöröshagymát, a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, a zöldpaprikát és a fokhagymát. Megszórjuk a Delikát ételízesítővel, befedjük a szeletelt bacon szalonnával. Hozzáöntünk legalább 1.5 liter vizet. Az edényt lefedve 170 C fokon 60-65 percig sütjük.
  3. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a sütőedényből és a visszamaradt zöldséges pecsenyét pépesítjük. A zsírban megpirítjuk a kristálycukrot hozzáadjuk a lisztet. Az ecetes uborkát és a fokhagymát nagyon kis lyukú reszelőn le reszeljük és a rántáshoz adjuk. Beletesszük az őrölt fűszerpaprikát. Hozzáadjuk a pépesített zöldséget és annyi vizet öntünk hozzá, hogy mártás sűrűségű legyen. Ízesítjük sóval és borssal, majd felforraljuk. A tejföllel simára keverjük a mustárt és a citromlevet és a forrásban lévő mártáshoz adjuk. Kiforraljuk.
  4. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és burgonya nyomón átnyomjuk. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet és az olajon megpirított vöröshagymát. Ízesítjük borssal, sóval és majorannával. Beletesszük az apróra vágott petrezselyem zöldet, majd összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk és forró sós vízben főzzük kb. 15 percig.