Feltöltve:

Vadas marha zsemlegombóccal

timer 90
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

marhafartő80 dekagramm
darab
fokhagymagerezd3 darab
vöröshagyma (közepes)3 darab
sárgarépa, zellergumó, petrezselyem gyökér vegyesen40 dekagramm
száraz fehérbor200 milliliter
olaj5 evőkanál
cukor1 evőkanál
feketebors10 szem
szegfűbors5 szem
babérlevél3 darab
citrom1 darab
mustár1 teáskanál
paradicsompüré1 evőkanál
tejföl200 milliliter
finomliszt1 evőkanál

a zsemlegombóchoz

zsemle4 darab
finomliszt40 dekagramm
tojás3 darab
víz
Rama Vajas Íz1 evőkanál
vöröshagyma (közepes)1 darab
petrezselyemzöld1 csokor
Delikát ételízesítő2 teáskanál

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    Szeleteljünk fel 2 db hagymát félkarikára, öntsük fel bő 1 liter vízzel, fűszerezzük egész borssal, szegfűborssal, 2 db babérlevéllel. Lassú tűzön forraljuk fel, főzzük 12-15 percig, keverjük hozzá a marhahúsleves kockákat, húzzuk félre.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá a szeletelt fokhagymagerezdeket és ½ citromot, szeletelve, hagyjuk kihűlni.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A marhahúst hártyázzuk le alaposan, majd tegyük a kihűlt páclébe. Hűtőben pácoljuk 1-2 napig.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    A bepácolt marhahúst jól csepegtessük le, törölgessük szárazra. Egy szélesebb lábosban hevítsünk fel 3-4 evőkanál olajat, és a húst süssük körbe minden oldalán. Vegyük ki, tegyük félre.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    A visszamaradt zsiradékon karamellizáljuk a cukrot, adjunk hozzá 1 db felszeletelt hagymát, a szeletelt gyökérzöldségeket.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Pirítsuk közepesen erős lángon 3-4 percig, adjuk hozzá a paradicsom pürét, mustárt, pirítsuk össze, majd öntsük fel a leszűrt páclével, adjunk hozzá 1 db babérlevelet és tegyük vissza a marhahúst. Félig lefedve, időnként megforgatva pároljuk 1.5 órán keresztül. Szükség szerint a folyadékot pótoljuk.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    A zsemlegombóc: A zsemlét felkockázzuk, sütőben aranysárgára pirítjuk.

  8. 8. lépés

    8. lépés képe

    A finomra vágott vöröshagymát a margarinon világos sárgára pirítjuk, hozzádobjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, 2 tk Delikátot és röviden (3-5 másodperc) összepirítjuk.

  9. 9. lépés

    9. lépés képe

    A lisztből, tojásból és kevés vízből sűrűbb galuska tésztát keverünk, hozzákeverjük a pirított hagymát, beleforgatjuk a megpirult zsemlekockát.

  10. 10. lépés

    10. lépés képe

    Nedves kézzel gombócokat formálunk belőle és bő, sós, forrásban levő vízbe tesszük. A gombócokat felszínre érkezéstől számított 3-5 perc alatt, gyöngyöző forrással készre főzzük.

  11. 11. lépés

    11. lépés képe

    A kész húst vegyük ki, szeletelés előtt hagyjuk kicsit pihenni.

  12. 12. lépés

    12. lépés képe

    A babérlevelet vegyük ki a mártásból, botmixerrel pürésítsük, vagy finom szitán törjük át. Forraljuk ki, majd tejföllel gazdagítsuk. Ha a mártás nem lenne kellően sűrű, a tejfölhöz keverhetünk kevés lisztet, és
    habarva sűrítsük. Szükség szerint mustárral, Delikáttal, citromlével utóízesíthetünk.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Mexikói barbacoa marharagu

timer 180"
mood Könnyű
thumb_up 0

Pot au Feu (Francia zöldséges marha)

timer 250"
mood Könnyű
thumb_up 0

Pikáns marhahús tekercsek

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Pikáns hátszíntekercsek

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Gazdag marha bourguignon

timer 105"
mood Könnyű
thumb_up 1

Angol sörös, marhahúsos pástétom

timer 105"
mood Könnyű
thumb_up 2

Borsos tokány

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöldséges ököruszály ragu

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 0

Borsos tokány

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Marhaszelet meggyszószban

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0