Túrósbatyu
Túrósbatyu
  • timer30 perc
  • moodKözepes
  • person24 fő

Hozzávalók:

  • tojássárgája - 2 darab
  • Rama Vajas Íz - 8 dekagramm
  • tojás - 1 darab
  • cukor - 2 evőkanál
  • tej - 4 dl
  • liszt - 60 dekagramm
  • mazsola - 10 dekagramm
  • túró - 50 dekagramm
  • búzadara - 2 evőkanál
  • só - 1 teáskanál
  • citrom - 1 darab
  • tojásfehérje - 2 darab
  • élesztő - 2 dekagramm

Elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 kiskanálnyi cukorral a langyos 1 dl tejben felfuttatjuk. A lisztet egy mély tálba öntjük és hozzáadunk mindent. Először a 3 evőkanál cukrot, ezt összeforgatjuk a liszttel. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe beleütjük a tojásokat, egy kicsit megsózzuk, majd a maradék tejet, az olvasztott Rama margarint és a felfuttatott élesztős tejet. Összegyúrjuk a tésztát és 45 percet meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  2. A túrót villával jól összetörjük, majd a hozzávalókkal összekeverjük, a végén pedig a habos tojásfehérjét is beleforgatjuk.
  3. A megkelt tésztát gyúródeszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és kb. 10x10 cm nagyságú négyzetlapokat vágunk ki belőle. A négyzetek közepére egy-egy kis túrós halmot rakunk, majd a sarkokat összefogva középen egy kicsit tekerünk rajta. A két sütőlapra sütőpapírt teszünk, erre rakjuk a batyukat és hagyjuk őket még kb. 20-25 percig kelni. Ezután megkenjük felvert tojással és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket szép aranybarnára.