Túrós, sajtos pogácsa
  • timer20 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tej - 1 dl
  • cukor - 1 csapott evőkanál
  • élesztő - 3 dekagramm
  • liszt - 60 dekagramm
  • Ráma - 25 dekagramm
  • juhtúró - 15 dekagramm
  • tehéntúró - 15 dekagramm
  • tojássárgája (egy a kenéshez) - 3 darab
  • só - 1 evőkanál
  • tejföl - 1 dl
  • reszelt sajt - 10 dekagramm

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, majd felfuttatjuk.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a Ramával, hozzáadjuk a krumplinyomon áttört juh és tehéntúrót, az élesztős tejet, 2 tojássárgát és a sót, végül a tejfölt. Jól összegyúrjuk, cipót formálunk belőle és meleg helyen 1/2 órát kelni hagyjuk.
  3. Lisztezett deszkán téglalap formájúra kinyújtjuk a tésztát, megszórjuk a reszelt sajt 2/3 részével, majd a hosszanti oldalán lazán feltekerjük. Meleg helyen ismét megkelesztjük.
  4. Három cm vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk belőle és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Ramával kikent tepsiben világos aranysárgára sütjük.