Túrós pogácsa
  • timer80 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 50 dekagramm
  • Ráma - 25 dekagramm
  • túró - 50 dekagramm
  • tej - 1 dl
  • élesztő - 45 gramm
  • só - 1 csapott evőkanál
  • tojás - 1 darab
  • cukor - 1 teáskanál
  • tojássárgája a tetejére - 1 darab
  • sajt vagy szezámmag - 15 dekagramm

Elkészítés:

  1. A langyos tejet, a cukot és az élesztőt felfuttatjuk.
  2. A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a túrót, a tojást, a sót és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk. Ha nagyon ragad, kevés liszttel meg kell szórni.
  3. Egy órat pihenni hagyjuk. Célszerű folpack fóliával letakarni, hogy ne száradjon ki.
  4. Nyújtáshoz lisztet szórunk a deszkára. Kb. 2-2,5 cm vastagságúra nyújtjuk. (NEM KELL HAJTOGATNI!!!!)))))
  5. Lisztbe mártott, kerek formával kiszaggatjuk (jó a stampedlis pohár is). Kézzel picit megformálva rárakjuk a sütőpapírral kibélelt tepsire. Ha nincs sütőpapír, Ramával kenjük meg a tepsi alját.
  6. Felvert tojássárgájával megkenjük a tetejét, és sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk.
  7. Előmelegített sütőben, 20 percig pirosra sütjük. (Légkeveréses sütőben, 165 fokon, 20 perc.)