Túrós lepény másként
Túrós lepény másként
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 25 dekagramm
  • élesztő - 0.5 csomag
  • tej - 1 dl
  • citrom reszelt héja - 0.5 darab
  • cukor - 1 evőkanál
  • túró - 40 dekagramm
  • tojás - 2 darab
  • vaníliás cukor - 1 evőkanál
  • reszelt citromhéj - 1 teáskanál
  • hasított mandula - 2 dekagramm
  • szeletelt mogyoró - 4 dekagramm

Elkészítés:

  1. A lisztet szitáljuk egy tálba, és a közepébe nyomjunk mélyedést. Az élesztőt oldjuk fel 1 ek. langyos vízben, öntsük a mélyedésbe, szórjuk meg egy kis liszttel, takarjuk le, és kelesszük kb. 20 percig. Dolgozzuk bele a tejet, a citromhéjat, a cukrot, és gyúrjunk belőle jól nyújtható tésztát. Kelesszük újabb 20 percig. Ismét gyúrjuk át. Nyújtsuk ki vékony lappá, terítsük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd letakarva pihentessük. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A túrót keverjük krémesre a tojások sárgájával, a cukorral és a citromhéjjal. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk a túróba. A masszát gyorsan simítsuk a tésztalapra. A mandulából és a mogyoróból szórjunk csíkokat a süteményre. Süssük a sütő középső rácsán 20 percig. Ezután növeljük a hőmérsékletet 200 fokra, és 15 percig pirítsuk a süteményt. Vegyük ki, hagyjuk hűlni, és langyosan tálaljuk.