Túrós kupola
Túrós kupola
  • timer80 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tésztához

    • tojás - 6 darab
    • víz - 3 evőkanál
    • porcukor - 9 evőkanál
    • liszt - 9 evőkanál
    • sütőpor - 0.5 csomag
    • citrom - 1 púpos evőkanál
    • baracklekvár - 1 darab

    Töltelékhez

    • túró - 75 dekagramm
    • porcukor - 15 dekagramm
    • vaníliás cukor - 2 csomag
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • zselatin - 2 evőkanál
    • tejszín (ha szükséges 1 zacskó habfixáló) - 500 milliliter
    • barackkonzerv - 1 doboz

    Elkészítés:

    1. Először elkészítjük a piskótatekercset. A tojások sárgáját a vízzel és a porcukorral habosra keverjük, majd mehet bele a liszt és a sütőpor, végül a habbá vert tojásfehérjével könnyítjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 20 perc alatt készre sütjük. Ahogy megsült, rögtön nedves konyharuhára borítjuk és azzal együtt szorosan feltekerjük. Ha kihűlt kitekerjük, megkenjük baracklekvárral, majd újra szép szorosan feltekerjük és hagyjuk kicsit összeérni. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a kemény habbá vert tejszínnel, majd mehet bele az apró darabokra vagdalt barackkonzerv. Végül az 1 dl vízben felfőzött, majd lehűtött zselatint adjuk hozzá. Az egész nagyon puha, könnyű túrókrém kell, hogy legyen. Egy rézüstöt, vagy bármi mást, aminek kupola formája van, folpackkal kibélelünk. Közben egy egész citrom levét és húsát kevés cukorral és vízzel felfőzünk, majd ebbe mártogatjuk az ujjnyi szeletekre vágott piskótatekercset és kibéleljük vele a kupola formát. Az aljáról kezdjük és soronként haladjunk felfelé. Ha elfogyott a tekercs beletöltjük a túrókrémet a kupolába. Hagyjuk összeállni hűtőszekrényben kb 4-6 órán keresztül. Tálaláskor tálcára borítjuk, a folpackot lehúzzuk. Nagyon-nagyon finom és látványos sütemény.