Túrós batyu
Túrós batyu
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • vékony lapocskákra vágott mandula
  • csokoládé

A kenéshez

  • tojás - 1 darab

A töltelékhez

  • cukor - 45 gramm
  • vaníliás cukor - 12 gramm
  • búzadara - 16 gramm
  • tehéntúró - 400 gramm
  • citrom reszelt héja - 1 darab

A tésztához

  • rétesliszt - 600 gramm
  • élesztő - 30 gramm
  • tojás - 1 darab
  • porcukor - 60 gramm
  • vaj vagy sütőmargarin - 100 gramm
  • só - 5 gramm
  • tej - 300 milliliter

A díszítéshez

  • porcukor - 1 darab

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Egy kb 38x27 cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk. Először a tésztát készítjük el. Az összetevőket egy tálba mérjük, ügyelve, hogy az élesztő közvetlenül ne érintkezzen a sóval, majd simára dagasztjuk a tésztát. A kész tésztát kétszeresére kelesztjük, kb 20 perc alatt. A megkelt tésztát lisztes asztalon ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 24 db szabályos négyzetre vágjuk egy rádli segítségével, pizzaszeletelő is kiválóan megteszi. Most gyorsan elkészítjük a túrótölteléket. Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és alaposan eldolgozzuk. Mindegyik négyzet közepére egy kanálnyit teszünk a túrótöltelékből. A tészta négy sarkát felül, középen összefogjuk. Egyet csavarunk rajta, s közben a nyílások széleit erősen összenyomkodjuk, hogy a túrótöltelék ne jöjjön ki sütés közben. A kész batyukat kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy tojással lekenjük, pihentetjük pár percet. Előmelegített sütőben 180 C-on 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.