Túrós rózsapogácsa
Túrós rózsapogácsa
  • timer70 perc
  • moodNehéz
  • person12 fő

Hozzávalók:

  • tojás - 3 darab
  • olaj - dl
  • cukor - 10 dekagramm
  • tej - 2 dl
  • liszt - kilogramm
  • túró - 50 dekagramm
  • búzadara - 1 evőkanál
  • só - 1 teáskanál
  • élesztő - 2 dekagramm

Elkészítés:

  1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk a tésztát. Egy lágy kalácstésztát kell kapnunk, és hagyjuk, hogy legalább duplájára keljen.Közben összekeverjük a töltelék hozzávalóit, és ezt is állni hagyjuk. A búzadara mennyisége csak egy hozzávetőleges szám, ez nagyban függ a túró minőségétől, de egy sűrű masszát kell kapnunk.A megkelt tésztát 12-16 db-ra osztjuk. Egyenként 10-12 cm átmérőjű körformára nyújtjuk, és 6 vágást ejtünk a szélein. Közepére 1-2 ek tölteléket teszünk. Első körben minden második szirmot felhajtunk, majd összenyomkodunk. Ezután a többit, és így fogjuk megkapni a rózsa formákat. Tepsibe tesszük, és hagyjuk, hogy duplájára keljen. Sütés előtt olvasztott vajjal lekenjük őket. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ízlés szerint porcukorral meghinthetjük.
  2. Formázás 1
  3. Formázás 2