Töpörtyűs pogácsa
Töpörtyűs pogácsa
  • timer45 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 20 dekagramm
  • darált töpörtyű - 20 dekagramm
  • tojás - 3 darab
  • tejföl - 1 dl
  • fehérbor - 0.5 dl
  • élesztő - 4 dekagramm
  • tej - 1 dl
  • só - 1 darab
  • bors - 1 darab

Elkészítés:

  1. Az élesztőt kevés kristálycukorral, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet 20 deka darált töpörtyűvel összemorzsoljuk, sózzuk, borsozzuk, beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a tejfölt, a fehérbort, és jól összedolgozzuk. Ha a tészta túl lágy lenne, lisztet keverünk még hozzá. Miután összegyúrtuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, összehajtjuk, majd ismét összehajtjuk, és egy jó óra hosszát pihentetjük úgy, hogy 10-15 percenként háromszor-négyszer áthajtogatjuk. Az utolsó nyújtás után a tésztából pogácsákat szaggatunk, azokat egy tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással, és 180 fokos előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.