Töltött mákos lepény
Töltött mákos lepény
  • timer40 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • sima liszt - 30 dekagramm
  • Ráma - 20 dekagramm
  • tojássárgája - 1 darab
  • tejföl, vagy tej - 2 evőkanál
  • cukor - 10 gramm
  • só - 1 csipetnyi

Máktöltelék

  • tojás - 8 darab
  • porcukor - 25 dekagramm
  • darált mák - 25 dekagramm
  • finom morzsa - 3 dekagramm
  • citromhéj - 1 darab

Elkészítés:

  1. A liszttel elmorzsolt Ramából, tojássárgából, tejfölből, porcukorból és sóból tésztát készítünk, és két részre osztjuk. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, tepsibe tesszük, megkenjük a töltelékkel, és ráhelyezzük a tészta másik, kisodort felét. Megkenjük tojássárgával, villával megszurkáljuk, és jó meleg sütőben megsütjük. A megsült mákos lepényt felszeleteljük, és behintjük porcukorral. Máktöltelék: a tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot, tojássárgát, és jól összekeverjük. Végül beleszórjuk a darált mákot, a finom zsemlemorzsát, a reszelt citromhéjat, és az egészet elkeverjük.