Töltött mákos lepény
Töltött mákos lepény
  • timer35 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tésztához

    • sima liszt - 30 dekagramm
    • Ráma - 20 dekagramm
    • tojássárgája - 1 darab
    • tejföl, vagy tej - 2 evőkanál
    • cukor - 10 gramm
    • só - 1 csipetnyi

    Mákos töltelék

    • tojás - 8 darab
    • porcukor - 25 dekagramm
    • darált mák - 25 dekagramm
    • finom morzsa - 3 dekagramm
    • citromhéj - 1 darab

    Elkészítés:

    1. Máktöltelék elkészítése: a tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgát, és jól összekeverjük. Végül beleszórjuk a darált mákot, a finom zsemlemorzsát, a reszelt citromhéjat, és az egészet elkeverjük. A liszttel elmorzsolt Ramából, tojássárgából, tejfölből, porcukorból és sóból tésztát készítünk, két részre osztjuk. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, tepsibe tesszük, megkenjük a töltelékkel, és ráhelyezzük a tészta másik kisodort felét. Megkenjük tojássárgával, villával megszurkáljuk, és jó meleg sütőben megsütjük. A megsült mákos lepényt felszeleteljük, és behintjük porcukorral.