Töltött tök kapor mártással recept.
A tököt két felé vágjuk, a belét kikaparjuk, alaposan besózzuk, egy-két órára állni hagyjuk. Én rajta hagyom a héját, mert akkor sütés során jobban megőrzi "csónak" formáját.
Egy nagy fej hagymát megpucolunk, kockákra vágunk, és kevés olajon üvegesre dinszteljük.
Ezután adjuk hozzá a darált húst, amivel addig dinszteljük tovább, míg a hús "kifehéredik"
Ízlés szerint fűszerezzük sóval, majoránnával, borssal és fokhagymával, és a kapor felével (apróra vágva). 20 perc alatt készre főzzük. Nekem előző napról maradt egy kevés rizsem, így azzal nem kellett bajlódni, ha nincs kéznél, akkor kb. 10 dkg rizst megfőzünk, és ha elkészült, a húshoz keverjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a két fél tököt belehelyezzük, majd megtöltjük a darálthúsos töltelékkel. Meglocsoljuk a tojással elkevert tejföllel. .
Előmelegített, forró sütőben (220 fokon) szép rózsaszínűre sütjük kb 35 perc alatt.
7.Amíg sül a tök, elkészítjük hozzá a kapormártást (elengedhetetlen!!!): kevés olajon, kis vízzel felöntve megpároljuk a felaprított kaprot, majd felöntjük kb 1,5 dl tejjel/tejszínnel. Pár percig összerottyantjuk, majd egy nagykanál liszttel megszórjuk. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetjük, míg besűrűsödik (ne hagyjuk becsomósodni. Kevés sóval, borssal és egy csipetnyi cukorral fűszerezzük.