Töltött tök kapor mártással recept.
A tököt két felé vágjuk, a belét kikaparjuk, alaposan besózzuk, egy-két órára állni hagyjuk. hagyjuk rajta a héját, mert akkor sütés során jobban megőrzi "csónak" formáját.
Ízlés szerint fűszerezzük sóval, majoránnával, borssal és fokhagymával, és a kapor felével (apróra vágva). 20 perc alatt készre főzzük. Közben 10 dkg rizst megfőzünk, és ha elkészült, a húshoz keverjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a két fél tököt belehelyezzük, majd megtöltjük a darálthúsos töltelékkel. Meglocsoljuk a tojással elkevert tejföllel. .
Előmelegített, forró sütőben (220 fokon) szép rózsaszínűre sütjük kb 35 perc alatt.
Amíg sül a tök, elkészítjük hozzá a kapormártást: kevés olajon, kis vízzel felöntve megpároljuk a felaprított kaprot, majd felöntjük kb 1,5 dl tejjel/tejszínnel. Pár percig összerottyantjuk, majd egy nagykanál liszttel megszórjuk. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetjük, míg besűrűsödik (ne hagyjuk becsomósodni. Kevés sóval, borssal és egy csipetnyi cukorral fűszerezzük.